Rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Oliwka 952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 sty 2019, o 17:47
Płeć: Kobieta

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: Oliwka 952 »

Witam,
mam problem z rozwiązaniem zadania o następującej treści:

W ciągu 45 dni liczona jest liczba logowań na pewną stronę internetową. Niech \(\displaystyle{ X_{i}}\) będzie zmienną losową z wartościami będącymi liczbą logowań na tą stronę w ciągu i dni, gdzie i=1,2...,45. Wiemy, że \(\displaystyle{ EX=77}\) i \(\displaystyle{ \sigma = 4.33}\) Zdefiniuj:
\(\displaystyle{ X_{45} = \sum_{i=1}^{45} X_{i}}\)

Co można powiedzieć o rozkładzie \(\displaystyle{ X_{45}}\) ?

Będę wdzięczna za pomoc.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Rozkład zmiennej losowej

Post autor: leg14 »

Możesz wyznaczyć jego wartość oczekiwaną i to w zasadzie tyle..
No chyba, ze mamy zalozenie o niezlaeznosci logowan w roznych dniach - jesli tak to autor zadania moim zdaniem zle dobral przyklad
Oliwka 952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 sty 2019, o 17:47
Płeć: Kobieta

Re: Rozkład zmiennej losowej

Post autor: Oliwka 952 »

Nie ma podanej informacji o niezależności. Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ