dystrybuanta zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
dystrybuanta zmiennej losowej
Wyznaczyć stałą \(\displaystyle{ A}\), tak aby funkcja
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 , &x<0 \\ Ae ^{-3x} , &x \ge 0 \end{cases}}\)
była gęstością prawdopodobienstwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P(X>1), EX, D ^{2}X}\).
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 0 , &x<0 \\ Ae ^{-3x} , &x \ge 0 \end{cases}}\)
była gęstością prawdopodobienstwa zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P(X>1), EX, D ^{2}X}\).
Ostatnio zmieniony 6 sty 2019, o 15:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: dystrybuanta zmiennej losowej
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{0}0dx + \int_{0}^{\infty} Ae^{-3x}dx = 1.}\)
\(\displaystyle{ A =?}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{X>1) \}) = 1 - Pr(\{ X\leq 1\}) = 1 -\int_{0}^{1}f(x)dx.}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \int_{0}^{\infty}x\cdot f(x)dx}\)
\(\displaystyle{ D^2(X) = E(X^2) - [E(X)]^2}\)
lub
\(\displaystyle{ D^2(X) = \int_{0}^{\infty}(x - E(X))^2\cdot f(x) dx .}\)
Zaopatrz się w jakiś podręcznik z Probabilistyki na poziomie akademickim
na przykład
PROBABILISTYKA AGNIESZKA i EDMUND PLUCIŃSCY.
\(\displaystyle{ A =?}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{X>1) \}) = 1 - Pr(\{ X\leq 1\}) = 1 -\int_{0}^{1}f(x)dx.}\)
\(\displaystyle{ E(X) = \int_{0}^{\infty}x\cdot f(x)dx}\)
\(\displaystyle{ D^2(X) = E(X^2) - [E(X)]^2}\)
lub
\(\displaystyle{ D^2(X) = \int_{0}^{\infty}(x - E(X))^2\cdot f(x) dx .}\)
Zaopatrz się w jakiś podręcznik z Probabilistyki na poziomie akademickim
na przykład
PROBABILISTYKA AGNIESZKA i EDMUND PLUCIŃSCY.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: dystrybuanta zmiennej losowej
\(\displaystyle{ A=3\\\\
1-P(X \le 1)=1-[e ^{-3}-1]=2-e ^{-3} \\
E(X)=0\\\\
D ^{2} (X)=0}\)
czy moje wyniki są poprawne?
1-P(X \le 1)=1-[e ^{-3}-1]=2-e ^{-3} \\
E(X)=0\\\\
D ^{2} (X)=0}\)
czy moje wyniki są poprawne?
Ostatnio zmieniony 6 sty 2019, o 18:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: dystrybuanta zmiennej losowej
całkując przez częsci \(\displaystyle{ 3x\cdot e^{-3x}}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ e^{-3x}(-x- \frac{1}{3})}\) czy wynik jest poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Re: dystrybuanta zmiennej losowej
za drugim podejściem wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)-- 7 sty 2019, o 11:21 --\(\displaystyle{ D ^{2} (X)= \frac{1}{9}}\)
czy teraz jest dobrze?
czy teraz jest dobrze?