dystrybuanta zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: pow3r »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) funkcja \(\displaystyle{ F(x)=a\arccos x +b}\) jest dystrubuanta zmiennej losowej?
Ostatnio zmieniony 3 sty 2019, o 17:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Jakie są własności funkcji \(\displaystyle{ F,}\) która jest dystrybuantą?
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: pow3r »

Funkcja jest dystrybuantą, gdy spełnione są warunki:
1) f. jest niemalejąca
2) f. jest lewostronnie ciągła
3) \(\displaystyle{ \lim_{x \to - \infty}F(x)=0; \ \lim_{x \to \infty}F(x)=1}\)

-- 3 sty 2019, o 18:57 --

warunek 1, 2 mozna spostrzec z wykresu
3.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to - \infty}a\arccos x+b=0 \Rightarrow -a+b=0 \\
\lim_{x \to \infty}a\arccos x+b=1 \Rightarrow a+b=1\\
\begin{cases} a= \frac{1}{2} \\ b= \frac{1}{2} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2019, o 20:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach [latex] [/latex]. Nowa linia to \\. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

Jeśli narysujesz wykres funkcji \(\displaystyle{ \arccos(x),}\) to jakie są granice:

\(\displaystyle{ \lim_{x\to -1^{+}} (a\cdot \arccos(x) +b )}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 1^{-}} (a\cdot \arccos(x) +b)}\)
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Re: dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: pow3r »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to -1^{+}} (a\cdot \arccos(x) +b )=0 \Rightarrow \pi \cdot a +b=0

\lim_{x\to 1^{-}} (a\cdot \arccos(x) +b)=1 \Rightarrow b=1

\begin{cases} \pi \cdot a +1=0 \\ b=1\end{cases}

\begin{cases} a= \frac{-1}{\pi} \\ b=1 \end{cases}}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

dystrybuanta zmiennej losowej

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to -1}(a +b\arccos(x)= a +b\arccos(-1)= a+ b\cdot \left(-\frac{\pi}{2}\right)= 0,}\)

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 1}(a +b\arccos(x) = a +b\arccos(1) = a +b\cdot \frac{\pi}{2} = 1.}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} a- b\cdot \frac{\pi}{2}= 0 \\ a +b\cdot \frac{\pi}{2} = 1 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ a = \frac{1}{2}, \ \ b = \frac{1}{\pi}.}\)
ODPOWIEDZ