W urnie znajduje się \(\displaystyle{ N=20}\) kul, w tym \(\displaystyle{ M=5}\) kul białych. Niech zmienne losowe \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) przyjmują wartości równe liczbie wyjętych kul białych, odpowiednio w pierwszym oraz drugim, bezzwrotnym losowaniu kuli z urny (tzn. przyjmują one wartości 1
w przypadku wylosowania kuli białej, natomiast 0 w przypadku wylosowania kuli, która nie jest biała).
Mam wyznaczyć rozkład zmiennej losowej (X,Y) oraz obliczyć współczynnik korelacji. Następnie porównać wyniki przyjmując, że \(\displaystyle{ N=1000}\), a \(\displaystyle{ M=250}\).
Jak należy wykonać to zadanie?
Losowanie kul z urny - korelacja
-
- Użytkownik
- Posty: 209
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Losowanie kul z urny - korelacja
Zadanie ma dwie części (rozkłady i korelacja), z którą jest problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 209
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: Losowanie kul z urny - korelacja
\(\displaystyle{ P(X = 1) = \frac{5}{20}}\)
\(\displaystyle{ P(X = 0) = \frac{15}{20}}\)
I to jest pełny opis rozkładu \(\displaystyle{ X}\) .
Dla \(\displaystyle{ Y}\) jest podobnie, ze wzoru na prawdopodobieństwo "całkowite":
\(\displaystyle{ P(Y = 1) = P(Y = 1 \ | \ X = 1) \cdot P(X = 1) + P(Y = 1 \ | \ X =0) \cdot P(X = 0)}\) .
\(\displaystyle{ P' = P( * \ | X = 1)}\) można określić modyfikując liczbę kul w urnie (w tym wypadku ubywa jednej kuli białej, więc zostają \(\displaystyle{ 4}\).
Czy to pomogło?
\(\displaystyle{ P(X = 0) = \frac{15}{20}}\)
I to jest pełny opis rozkładu \(\displaystyle{ X}\) .
Dla \(\displaystyle{ Y}\) jest podobnie, ze wzoru na prawdopodobieństwo "całkowite":
\(\displaystyle{ P(Y = 1) = P(Y = 1 \ | \ X = 1) \cdot P(X = 1) + P(Y = 1 \ | \ X =0) \cdot P(X = 0)}\) .
\(\displaystyle{ P' = P( * \ | X = 1)}\) można określić modyfikując liczbę kul w urnie (w tym wypadku ubywa jednej kuli białej, więc zostają \(\displaystyle{ 4}\).
Czy to pomogło?