Proces Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ValarMorghulis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lut 2017, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Proces Poissona

Post autor: ValarMorghulis »

Witam. Mam problem z pewnym zadaniem z procesów stochastycznych: Niech \(\displaystyle{ \left\{ N(t):t \ge 0\right\}}\) będzie procesem Poissona z intensywnością \(\displaystyle{ \lambda =1}\). Obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(N(1) \le 1, N(2) \le 2, N(3) \le 3)}\).
Rozpisałem to prawdopodobieństwo na
\(\displaystyle{ P(N(1) = 0 \vee N(1) = 1, N(2) = 0 \vee N(2) = 1 \vee N(2) =2 , N(3) = 0 \vee N(3) = 1 \vee N(3) =2 \vee N(3) = 3)}\).
Liczyć to po kolei, czy da się to zapisać w postaci jakiejś fajnej sumy. Z góry dziękuje za pomoc
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Proces Poissona

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Pr(\{N(t) \leq n\}) = \sum_{j=0}^{n}e^{-\lambda t}\frac{\lambda tj}{j!}.}\)
ODPOWIEDZ