Moment stopu
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 10 razy
Moment stopu
\(\displaystyle{ \left( X_{n}\right)^{10}_{n=1}}\) niezależnych zmiennych losowych o rozkładzie \(\displaystyle{ P\left( X_{n}=0\right)=P\left( X_{n}=1\right)= \frac{1}{2}}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ p=\inf\left\{ n>1: X_{n} \le X_{n-1}\right\}}\) jest momentem stopu względem filtracji naturalnej dla \(\displaystyle{ \left( X_{n}\right)^{10}_{n=1}}\)
Pomoże ktoś? Jak się zabrać za takie zadanie? Dopiero zaczynam ten dział, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
Pomoże ktoś? Jak się zabrać za takie zadanie? Dopiero zaczynam ten dział, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 17 gru 2018, o 20:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Moment stopu
ok no ale w przypadku dyskretnym (z którym masz do czynienia) to jest równoważne prostszemu warunkowi, a mianowicie:
\(\displaystyle{ \left\{ p = t \right\} \in F_{t}}\)
proponuję iść w tę stronę
\(\displaystyle{ \left\{ p = t \right\} \in F_{t}}\)
proponuję iść w tę stronę
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 10 razy
Moment stopu
To od czego powinnam zacząć?
\(\displaystyle{ \left\{ \inf\left\{ n>1: X_{n} \le X_{n-1}\right\} = n\right\}}\) ? To trzeba rozpisać? Kompletnie nie wiem jak to pokazać
\(\displaystyle{ \left\{ \inf\left\{ n>1: X_{n} \le X_{n-1}\right\} = n\right\}}\) ? To trzeba rozpisać? Kompletnie nie wiem jak to pokazać
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Moment stopu
jeden n nie ma z drugim nic wspólnego dlatego powinnaś napisać :\(\displaystyle{ \left\{ \inf\left\{ n>1: X_{n} > X_{n-1}\right\} = n\right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \inf\left\{ n>1: X_{n} > X_{n-1}\right\} = k\right\}}\)
Zrobmy przykład dla \(\displaystyle{ k = 10}\):
jeśli \(\displaystyle{ \inf\left\{ n>1: X_{n} > X_{n-1}\right\} = 10}\)
to zachodzi \(\displaystyle{ X_5 > X_4}\) czy \(\displaystyle{ X_5 \le X_4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 10 razy
Moment stopu
Tam ma być jednak nierówność \(\displaystyle{ \le}\). Poprawiłam w poleceniu.
Mamy więc:
\(\displaystyle{ \left\{ \inf\left\{ n>1: X_{n} \le X_{n-1}\right\} = k\right\}}\)
Gdy \(\displaystyle{ k=10}\)
\(\displaystyle{ \inf\left\{ n>1: X_{n} \le X_{n-1}\right\} =10}\)
Ale co mam z tym zrobić?
Mamy więc:
\(\displaystyle{ \left\{ \inf\left\{ n>1: X_{n} \le X_{n-1}\right\} = k\right\}}\)
Gdy \(\displaystyle{ k=10}\)
\(\displaystyle{ \inf\left\{ n>1: X_{n} \le X_{n-1}\right\} =10}\)
Ale co mam z tym zrobić?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Moment stopu
Wiesz, że dla danego \(\displaystyle{ w}\) zachodzi
( k = 10)
\(\displaystyle{ \inf\left\{ n>1: X_{n}(w) \le X_{n-1}(w)\right\} = 10}\)
Wówczas zachodzi:
a) \(\displaystyle{ X_5(w) > X_4(w)}\)
czy
b) \(\displaystyle{ X_5(w) \le X_4(w)}\)
( k = 10)
\(\displaystyle{ \inf\left\{ n>1: X_{n}(w) \le X_{n-1}(w)\right\} = 10}\)
Wówczas zachodzi:
a) \(\displaystyle{ X_5(w) > X_4(w)}\)
czy
b) \(\displaystyle{ X_5(w) \le X_4(w)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 10 razy
Moment stopu
Czyli indeksem dla którego warunek w infimum jest spełniony jest 10 więc ta nierówność dla mniejszych będzie niespełniona i w tym przypadku zachodzi a)? Nie wiem czy to dobrze rozumiem
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Moment stopu
tak, no i to jest całe zadanie
zdarzenie \(\displaystyle{ p = k}\) możesz zapisać jako zdarzenie
\(\displaystyle{ X_2 > X_1 \wedge X_3 > X_2 \wedge ... X_{k-1} > X_{k-2} \wedge X_k \le X_{k-1}}\)
zdarzenie \(\displaystyle{ p = k}\) możesz zapisać jako zdarzenie
\(\displaystyle{ X_2 > X_1 \wedge X_3 > X_2 \wedge ... X_{k-1} > X_{k-2} \wedge X_k \le X_{k-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 19:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 10 razy
Moment stopu
Trochę nie rozumiem tego, że to jest koniec zadania. To jak powinno to być poprawie zapisane i po co mi były te informacje z prawdopodobieństwem?