Dane są dwie urny. W I są 4 kule białe i 6 czarnych. W II jest 8 kul białych i 2 czarne. Z każdej urny losujemy po jednej kuli. Niech
X – liczba kul czarnych wśród wylosowanych.
a) Wyznacz funkcję p rozkładu prawdopodobieństwa ZLX, narysuj jej wykres i histogram.
Mam problem z powyższym zadaniem jeśli ktoś mógłby w miarę logicznie to wytłumaczyć to byłbym wdzięczny.
Zmienna losowa skokowa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 sty 2018, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Zmienna losowa skokowa
W czym jest problem ?
Masz zmienną losową która przyjmuje wartości (będące ilościami wylosowanych kul czarnych).
Kul czarnych można wylosować: zero, jedną lub dwie - w tym doświadczeniu.
Zatem \(\displaystyle{ X(\omega) \in \left\{0,1,2 \right\}}\) dla \(\displaystyle{ \omega\in\Omega}\)
Rozkładem prawdopodobieństwa będzie:
\(\displaystyle{ P(\omega :X(\omega )\in B)}\)
Gdzie \(\displaystyle{ B \subseteq \left\{0,1,2 \right\}}\)
W szczególności wystarczy określić
\(\displaystyle{ P(\omega :X(\omega )=k)}\)
dla \(\displaystyle{ k\in \left\{0,1,2 \right\}}\)
Z tego narysować histogram to już chyba nie problem ?
Masz zmienną losową która przyjmuje wartości (będące ilościami wylosowanych kul czarnych).
Kul czarnych można wylosować: zero, jedną lub dwie - w tym doświadczeniu.
Zatem \(\displaystyle{ X(\omega) \in \left\{0,1,2 \right\}}\) dla \(\displaystyle{ \omega\in\Omega}\)
Rozkładem prawdopodobieństwa będzie:
\(\displaystyle{ P(\omega :X(\omega )\in B)}\)
Gdzie \(\displaystyle{ B \subseteq \left\{0,1,2 \right\}}\)
W szczególności wystarczy określić
\(\displaystyle{ P(\omega :X(\omega )=k)}\)
dla \(\displaystyle{ k\in \left\{0,1,2 \right\}}\)
Z tego narysować histogram to już chyba nie problem ?