Losujemy 13 kart z talii 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród otrzymanych kart w jednym z
kolorów (kier, karo, pik, trefl) będą dokładnie 4 karty? Nie wykluczamy sytuacji, że wśród wylosowanych
kart będą 2 lub 3 czwórki kart w tym samym kolorze, np. 4 kiery, 4 piki, 4 trefle i 1 karo.
losowanie kart z talii
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: losowanie kart z talii
Sądzę, że prawdopodobieństwo jest takie:
\(\displaystyle{ P= \frac{{4 \choose 1} {13 \choose 4} {39 \choose 9}- {4 \choose 2} {13 \choose 4} {13 \choose 4} {26 \choose 5}+ {4 \choose 3} {13 \choose 4} {13 \choose 4} {13 \choose 4}{13 \choose 1}}{ {52 \choose 13} }}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{{4 \choose 1} {13 \choose 4} {39 \choose 9}- {4 \choose 2} {13 \choose 4} {13 \choose 4} {26 \choose 5}+ {4 \choose 3} {13 \choose 4} {13 \choose 4} {13 \choose 4}{13 \choose 1}}{ {52 \choose 13} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 9 lip 2016, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 14 razy
Re: losowanie kart z talii
kerajs pisze:Sądzę, że prawdopodobieństwo jest takie:
\(\displaystyle{ P= \frac{{4 \choose 1} {13 \choose 4} {39 \choose 9}- {4 \choose 2} {13 \choose 4} {13 \choose 4} {26 \choose 5}- {4 \choose 3} {13 \choose 4} {13 \choose 4} {13 \choose 4}{13 \choose 1}}{ {52 \choose 13} }}\)
Nie powinno być tam minusa? Bo w pierwszym przypadku i w trzecim może być, że będą te same
3 czwórki.