losowanie punktów z płaszczyzny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pietras2001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

losowanie punktów z płaszczyzny

Post autor: Pietras2001 »

Punkt \(\displaystyle{ \left( x_1,y_1\right}\)) na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \RR^{2}}\) leży na południowy zachód od punktu \(\displaystyle{ \left( x_2,y_2\right)}\), jeżeli \(\displaystyle{ x_1\le x_2}\) oraz \(\displaystyle{ y_1\le y_2}\).
Z okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+ y^{2}=1}\) losujemy kolejno dwa punkty.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że drugi wylosowany punkt znajdzie się na południowy zachód od pierwszego wylosowanego punktu.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2018, o 21:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

losowanie punktów z płaszczyzny

Post autor: Premislav »

Jest to zadanie z finału konkursu matematycznego Politechniki Warszawskiej z roku 2018, tu znajdziesz bardzo proste i błyskotliwe rozwiązanie: 431591.htm#p5540999
ODPOWIEDZ