Prawdopodobieństwo uczestnictwa w konkursie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
beataa06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 sie 2018, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo uczestnictwa w konkursie

Post autor: beataa06 »

W konkursie złożonym z trzech etapów startuje niezależnie 10 uczestników. Prawdopodobieństwo, że uczestnik odpadnie po pierwszym etapie jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\). Prawdopodobieństwo, że uczestnik który przeszedł etap pierwszy, odpadnie w etapie drugim jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że w trzecim etapie będzie chociaż jeden uczestnik.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Prawdopodobieństwo uczestnictwa w konkursie

Post autor: Premislav »

Wiemy, że \(\displaystyle{ B\subset A}\), dysponujemy \(\displaystyle{ \mathbf{P}(A')=\frac 1 3}\) (więc \(\displaystyle{ \mathbf{P}(A)=1-\mathbf{P}(A')=\ldots}\)) oraz \(\displaystyle{ \mathbf{P}(B|A)}\), a chcemy obliczyć \(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)}\) (\(\displaystyle{ A}\) – konkretny uczestnik przejdzie do drugiego etapu, \(\displaystyle{ B}\) – uczestnik przejdzie do trzeciego etapu). No to
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)=\mathbf{P}(A\cap B)=\mathbf{P}(B|A)\mathbf{P}(A)=\frac 1 2\cdot \left( 1-\frac 1 3\right) =\frac 1 3}\).
Czyli konkretny zawodnik przechodzi do trzeciego etapu z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac 1 3}\), a więc nie przechodzi z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac 2 3}\), czyli z niezależności prawdopodobieństwo, że żaden nie przeszedł do trzeciego etapu to \(\displaystyle{ \left( \frac 2 3\right)^{10}}\) i prawdopodobieństwo, że któryś uczestnik przeszedł jest równe \(\displaystyle{ 1-\left( \frac 2 3\right)^{10}}\).
ODPOWIEDZ