Do kopert z numerami od 1 do 10 wkładamy w sposób losowy kartki papieru. Do każdej koperty 1 kartkę. Oblicz prawdopodobieństwo, że do kopert z odpowiednimi numerami trafi:
a) dokładnie 9 kartek,
b) dokładnie 10 kartek.
Koperty
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Koperty
Jak rozumiem na kartkach są liczby od 1 do 10, tak?
W takim razie zdarzenie A jest niemożliwe, czyli \(\displaystyle{ P(A)=0}\).
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{10!}}\)
W takim razie zdarzenie A jest niemożliwe, czyli \(\displaystyle{ P(A)=0}\).
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{10!}}\)