wykazać, że dla dowolnych dwóch zdarzeń zachodzi nierówność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

wykazać, że dla dowolnych dwóch zdarzeń zachodzi nierówność

Post autor: pow3r »

\(\displaystyle{ P(A' \cap B')=1-P(A)-P(B)+ P(A \cap B) \\
L=P(A' \cap B')=1-P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)= \\ 1-P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)



co robie zle, dlaczego znaki sie mi nie zgadzają?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

wykazać, że dla dowolnych dwóch zdarzeń zachodzi nierówność

Post autor: janusz47 »

Z Prawa de Morgana


\(\displaystyle{ P(A' \cap B') = P([A \cup B]') = 1 - P(A \cup B) = 1 -[ P(A) +P(B) - P(A \cap B)]=...}\)
ODPOWIEDZ