Rozkład Poissona i wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aga285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2015, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dom

Rozkład Poissona i wykładniczy

Post autor: aga285 »

Proszę o pomoc w następującym zadaniu:

Liczba oprawionych przez introligatora książek ma rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ 9x}\), gdzie \(\displaystyle{ x}\) jest czasem, który na to został poświęcony (o rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ 1}\)). Wyznacz pp, że introligator oprawi więcej niż \(\displaystyle{ 8}\) książek.


Więc niech \(\displaystyle{ Y}\)-liczba książek,
Czy zatem \(\displaystyle{ Y|X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ P(9X)}\)? Bo z treści wynika, że \(\displaystyle{ Y}\) ma rozkład \(\displaystyle{ P(9x)}\)...

Rozumiem, że mam wyznaczyć prawdopodobieństwo warunkowe \(\displaystyle{ P(Y>8|...)}\), które warunkować będziemy czasem pracy, ale nie wiem jak to zrobić. \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład ciągły, więc czy w warunku mogę dać \(\displaystyle{ X=x}\)?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład Poissona i wykładniczy

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Pr(\{ X>8\}) = 1 - Pr(\{X\leq 8\}) = 1 - F(8) = 1 - \sum_{k=0}^{8}\frac{\left(\frac{1}{9}\right)^{k}}{k!} e^{-\frac{1}{9}}.}\)
aga285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 28 sty 2015, o 20:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dom

Rozkład Poissona i wykładniczy

Post autor: aga285 »

Do czego w takim razie potrzebna była informacja o tym, że czas ma rozkład wykładniczy?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład Poissona i wykładniczy

Post autor: janusz47 »

Do wyznaczenia \(\displaystyle{ \lambda}\) dla rozkładu Poissona.
ODPOWIEDZ