prawdopodobieństwo i dystrybuanta
prawdopodobieństwo i dystrybuanta
Zmienna losowa X przyjmuje wartości 1,2,4,5 z prawdopodobieństwami 0.1,0.1,c,0.3.
a) zapisz dokładny wzór dystrybuanty(za pomocą funkcji sklejonej "z klamerka")
b) Wyznacz \(\displaystyle{ P(2 \le X \le 5.5)}\)
Niech\(\displaystyle{ X _{1}}\) i \(\displaystyle{ X _{2}}\)będą zmiennymi losowymi o rozkładach opisanych wyżej, niezależnymi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X_{1}+X_{2}<6}\).
c wynosi 0.5 prawda?
a) zapisz dokładny wzór dystrybuanty(za pomocą funkcji sklejonej "z klamerka")
b) Wyznacz \(\displaystyle{ P(2 \le X \le 5.5)}\)
Niech\(\displaystyle{ X _{1}}\) i \(\displaystyle{ X _{2}}\)będą zmiennymi losowymi o rozkładach opisanych wyżej, niezależnymi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X_{1}+X_{2}<6}\).
c wynosi 0.5 prawda?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
prawdopodobieństwo i dystrybuanta
Prawda, bo \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{4} p(x_{i}) =1.}\)
Wstawiamy wartość \(\displaystyle{ c =0.5}\) do tabelki rozkładu.
Korzystamy ze wzoru na dystrybuantę zmiennej losowej dyskretnej:
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_{ x_{i} \leq x}p(x_{i}).}\)
\(\displaystyle{ Pr( 2\leq X \leq 5.5) = F(5,5) - F(2).}\)
Wstawiamy wartość \(\displaystyle{ c =0.5}\) do tabelki rozkładu.
Korzystamy ze wzoru na dystrybuantę zmiennej losowej dyskretnej:
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_{ x_{i} \leq x}p(x_{i}).}\)
\(\displaystyle{ Pr( 2\leq X \leq 5.5) = F(5,5) - F(2).}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, o 21:51 przez janusz47, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
prawdopodobieństwo i dystrybuanta
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0 \ \ \mbox{gdy} \ \ x\leq 1\\ 0,1 \ \ \mbox{gdy} \ \ 1< x\leq 2\\ 0,2 \ \ \mbox{gdy} \ \ 2< x \leq 4 \\ 0,7 \ \ \mbox{gdy} \ \ 4< x \leq 5 \\ 1 \ \ \mbox{gdy} \ \ x>5 \end{cases}.}\)
Re: prawdopodobieństwo i dystrybuanta
dziękuję proszę jeszcze o pomoc w
Niech \(\displaystyle{ X _{1}}\) i \(\displaystyle{ X _{2}}\) będą zmiennymi losowymi o rozkładach opisanych wyżej, niezależnymi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X_{1}+X_{2}<6}\).
Niech \(\displaystyle{ X _{1}}\) i \(\displaystyle{ X _{2}}\) będą zmiennymi losowymi o rozkładach opisanych wyżej, niezależnymi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X_{1}+X_{2}<6}\).
Ostatnio zmieniony 15 lis 2018, o 01:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
prawdopodobieństwo i dystrybuanta
Musisz znaleźć rozkład sumy tej zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_{1}+ X_{2}.}\)
Jaki jest rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ X_{2},}\) jeśli przyjmiemy, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X_{1}}\) ma rozkład podany wyżej?
Jaki jest rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ X_{2},}\) jeśli przyjmiemy, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X_{1}}\) ma rozkład podany wyżej?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: prawdopodobieństwo i dystrybuanta
Też nie mam pojęcia jaki jest rozkład \(\displaystyle{ X_{1}+ X_{2}.}\) Czy należy przyjąć rozkład \(\displaystyle{ X_{1}+ X_{1}= 2X_{1}?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
prawdopodobieństwo i dystrybuanta
Wyżej podany został tylko jeden rozkład. Jaki jest ten drugi rozkład?mati89 pisze:Niech i będą zmiennymi losowymi o rozkładach opisanych wyżej, niezależnymi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X_{1}+X_{2}< 6.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
prawdopodobieństwo i dystrybuanta
Nie wynika to z kontekstu
Wyżej podany został jeden rozkład, a nie jak wynika z treści zadania " o rozkładach opisanych wyżej".
W takim razie zdanie powinno być sformułowane "o rozkładzie opisanym wyżej"
Wyżej podany został jeden rozkład, a nie jak wynika z treści zadania " o rozkładach opisanych wyżej".
W takim razie zdanie powinno być sformułowane "o rozkładzie opisanym wyżej"
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
prawdopodobieństwo i dystrybuanta
Ale przecież dobrze wiesz, że o to chodziło w zadaniu. Po co wprowadzasz niepotrzebny zamęt. Już nie wspominając, że założenie \(\displaystyle{ X_2 = X_1}\) przeczy niezależności