Ciąg arytmetyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Ciąg arytmetyczny
Dany jest skończony ciąg arytmetyczny : \(\displaystyle{ a_1,a_2...a_n}\) o niezerowej różnicy.Jakie jest prawdopodobieństwo,że wylosowane trzy elementy utworzą w kolejności wylosowania ciąg arytmetyczny?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Ciąg arytmetyczny
Zakładamy, że losowanie każdej trójki elementów ciągu \(\displaystyle{ (a_{n})}\) jest jednakowo możliwe.
Wszystkich wyborów trzech elementów ze zbioru \(\displaystyle{ n}\) elementów jest
\(\displaystyle{ {n \choose 3} = \frac{n(n-1)(n-2)}{6}.}\)
Trzy wylosowane liczby tworzą ciąg arytmetyczny, wtedy i tylko wtedy, gdy są względem siebie równo oddalone (równo odległe).
Niech \(\displaystyle{ l(s)}\) zawiera liczbę takich trójek, które mogą być utworzone spośród s-elementów ciągu \(\displaystyle{ (a_{n}).}\)
Zliczając wstecznie względem \(\displaystyle{ s,}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ l(2s -1) = l(2s) = s -1.}\)
Liczba wszystkich równo odległych trójek jest więc równa:
\(\displaystyle{ S_{n} = \sum_{s=3}^{n} l (s).}\)
Rozpatrujemy dwa przypadki:
1. \(\displaystyle{ n = 2m, \ \ m = \frac{n}{2}.}\)
\(\displaystyle{ S'_{n}= \sum_{s=3}^{2m}[ l(2s-1) - l(s)] = 2\sum_{s=2}^{m}(s-1) = 2\sum_{s=1}^{m-1}s = 2{m\choose 2}= m(m-1)=\\ =\frac{n}{2}\left(\frac{n}{2}-1\right) = \frac{1}{4}n(n-2).}\)
Prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A,}\) że wylosowane trzy elementy ciągu - utworzą ciąg arytmetyczny jest więc równe
\(\displaystyle{ P'(A) = \frac{\frac{1}{4}n(n-2)}{\frac{n(n-1)(n-2)}{6}} = \frac{3}{2(n-1)}, \ \ n\geq 3.}\)
2. \(\displaystyle{ n = 2m-1, \ \ m = \frac{n+1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ S_{n}''= \sum_{s=3}^{2m-1}l(s) = \sum_{s= 3}^{2m}l(s) - l(2m) = \frac{1}{4}(n+1)(n-1)-\left(\frac{n+1}{2} -1 \right) =\\ = \frac{1}{4}(n -1)^2.}\)
Prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ P''(A) = \frac{\frac{1}{4}(n -1)^2}{\frac{n(n-1)(n-2)}{6}}= \frac{3(n-1)}{2n(n-2)}, \ \ n\geq 3.}\)
Wszystkich wyborów trzech elementów ze zbioru \(\displaystyle{ n}\) elementów jest
\(\displaystyle{ {n \choose 3} = \frac{n(n-1)(n-2)}{6}.}\)
Trzy wylosowane liczby tworzą ciąg arytmetyczny, wtedy i tylko wtedy, gdy są względem siebie równo oddalone (równo odległe).
Niech \(\displaystyle{ l(s)}\) zawiera liczbę takich trójek, które mogą być utworzone spośród s-elementów ciągu \(\displaystyle{ (a_{n}).}\)
Zliczając wstecznie względem \(\displaystyle{ s,}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ l(2s -1) = l(2s) = s -1.}\)
Liczba wszystkich równo odległych trójek jest więc równa:
\(\displaystyle{ S_{n} = \sum_{s=3}^{n} l (s).}\)
Rozpatrujemy dwa przypadki:
1. \(\displaystyle{ n = 2m, \ \ m = \frac{n}{2}.}\)
\(\displaystyle{ S'_{n}= \sum_{s=3}^{2m}[ l(2s-1) - l(s)] = 2\sum_{s=2}^{m}(s-1) = 2\sum_{s=1}^{m-1}s = 2{m\choose 2}= m(m-1)=\\ =\frac{n}{2}\left(\frac{n}{2}-1\right) = \frac{1}{4}n(n-2).}\)
Prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A,}\) że wylosowane trzy elementy ciągu - utworzą ciąg arytmetyczny jest więc równe
\(\displaystyle{ P'(A) = \frac{\frac{1}{4}n(n-2)}{\frac{n(n-1)(n-2)}{6}} = \frac{3}{2(n-1)}, \ \ n\geq 3.}\)
2. \(\displaystyle{ n = 2m-1, \ \ m = \frac{n+1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ S_{n}''= \sum_{s=3}^{2m-1}l(s) = \sum_{s= 3}^{2m}l(s) - l(2m) = \frac{1}{4}(n+1)(n-1)-\left(\frac{n+1}{2} -1 \right) =\\ = \frac{1}{4}(n -1)^2.}\)
Prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ P''(A) = \frac{\frac{1}{4}(n -1)^2}{\frac{n(n-1)(n-2)}{6}}= \frac{3(n-1)}{2n(n-2)}, \ \ n\geq 3.}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, o 21:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.