Rzucamy sprawiedliwą kostką dopóki nie wyrzucimy 6. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że skończymy rzucać przy próbie o numerze podzielnym przez 3?
Nie mam pomysłu.
Rzucanie kostką...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Rzucanie kostką...
Sprawiedliwość nie istnieje, podobnie jak miłość, przyjaźń itd. Stawiając pytanie matematyczne (nieważne jak błahe), używaj pojęć matematycznych.
Zapewne chodzi o to, że kostka jest symetryczna, poczytaj o rozkładzie geometrycznym i Twój problem rozwiąże się sam:
Prawdopodobieństwo, że skończymy rzucać po \(\displaystyle{ n}\) rzutach to
\(\displaystyle{ \frac 1 6\cdot \left( \frac 5 6\right)^{n-1}}\)
(\(\displaystyle{ n-1}\) razy wypada coś innego i wreszcie na końcu wyrzucamy szóstkę).
Zapewne chodzi o to, że kostka jest symetryczna, poczytaj o rozkładzie geometrycznym i Twój problem rozwiąże się sam:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_geometryczny
Prawdopodobieństwo, że skończymy rzucać po \(\displaystyle{ n}\) rzutach to
\(\displaystyle{ \frac 1 6\cdot \left( \frac 5 6\right)^{n-1}}\)
(\(\displaystyle{ n-1}\) razy wypada coś innego i wreszcie na końcu wyrzucamy szóstkę).