Suma dystrybuant.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Suma dystrybuant.

Post autor: pawlo392 »

Weźmy sobie dwie dystrybuanty \(\displaystyle{ F_1}\) oraz \(\displaystyle{ F_2}\). Chcemy znaleźć takie stałe \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) aby \(\displaystyle{ aF_1+bF_2}\) też była dystrybuantą.
Sprawdzamy zgodnie z definicją:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to +\infty}(aF_1+bF_2)(x)=1}\) z tego wynika że \(\displaystyle{ a+b=1}\).
\(\displaystyle{ \lim_{x \to-\infty }(aF_1+bF_2)(x)=0}\) to jest spełnione dla każdego \(\displaystyle{ a,b}\).
\(\displaystyle{ (aF_1+bF_2) \in \left[ 0,1\right]}\)
Jeszcze chcemy mieć funkcję niemalejącą.
Zatem interesują nas takie \(\displaystyle{ a,b}\) aby \(\displaystyle{ a+b=1}\) oraz \(\displaystyle{ a,b \in \left[ 0,1\right]}\).
Teraz drugie pytanie:
Czy zbiór ten może być większy dla różnych ustalonych dystrybuant \(\displaystyle{ F_1, F_2}\).
Tutaj nie jestem pewny ale sądzę, że nie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Suma dystrybuant.

Post autor: Premislav »

Jeszcze jest warunek prawostronnej ciągłości, ale skoro pojedyncze dystrybuanty go spełniają, to ich skończona kombinacja liniowa też. Nic więcej nie mogę zarzucić, nie rozumiem, co masz na myśli na końcu, w zasadzie rozwiązałeś zadanie.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Suma dystrybuant.

Post autor: pawlo392 »

Już je dokończyłem. Generalnie chodziło o to aby sprawdzić czy ustalając dwie różne dystrybuanty możemy znaleźć inne stałe \(\displaystyle{ a,b}\), takie które niekoniecznie są dodatnie, na przykład.
ODPOWIEDZ