Niech \(\displaystyle{ (\Omega, F, P)}\) przestrzeń probabilistyczna. Zakładamy, że \(\displaystyle{ P(A)>0 \Rightarrow \bigvee B \subset A, 0<P(B)<P(A).}\)
Wykazać, że \(\displaystyle{ (P(A)>0 \wedge \epsilon >0) \Rightarrow \bigvee B \subset A, 0<P(B)< \epsilon}\)
Przestrzeń probabilistyczna - wykaż
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Przestrzeń probabilistyczna - wykaż
Nie skupiaj się na zaprzeczaniu suchych formuł logicznych tylko na znaczeniu.
Jeśli teza jest nieprawdziwa, to istnieje takie \(\displaystyle{ \epsilon}\) , ze \(\displaystyle{ \PP(B) \ge \epsilon}\) lub \(\displaystyle{ \PP(B) = 0}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ B \subset A}\). Co dalej ?
Jeśli teza jest nieprawdziwa, to istnieje takie \(\displaystyle{ \epsilon}\) , ze \(\displaystyle{ \PP(B) \ge \epsilon}\) lub \(\displaystyle{ \PP(B) = 0}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ B \subset A}\). Co dalej ?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Przestrzeń probabilistyczna - wykaż
Niech \(\displaystyle{ w = \inf \left\{ \PP(B) : B \subset A \wedge \PP(B) \ge \epsilon\right\}}\).
Proponuję pokazanie, że istnieje \(\displaystyle{ C \subset A}\) takie, że \(\displaystyle{ \PP(C) = w}\) i skorzystanie z założenia:
\(\displaystyle{ P(A)>0 \Rightarrow \bigvee B \subset A, 0<P(B)<P(A).}\) do wykazania sprzeczności.
(zakladam ze w powyzszym zalozeniu A jest dowolne)
Proponuję pokazanie, że istnieje \(\displaystyle{ C \subset A}\) takie, że \(\displaystyle{ \PP(C) = w}\) i skorzystanie z założenia:
\(\displaystyle{ P(A)>0 \Rightarrow \bigvee B \subset A, 0<P(B)<P(A).}\) do wykazania sprzeczności.
(zakladam ze w powyzszym zalozeniu A jest dowolne)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2018, o 20:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 23 sie 2018, o 21:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Przestrzeń probabilistyczna - wykaż
A nie da się tego jakoś prościej bez tworzenia tego \(\displaystyle{ w}\)?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2018, o 20:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.