Niech
\(\displaystyle{ A \cup B \cup C=\Omega, P(B)=2 \cdot P(B), P(C)=3 \cdot P(A),P(A \cap B)=P(A \cap C)=P(B \cap C).}\)
Pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{1}{6} \le P(A) \le \frac{1}{4}}\). Pokazać, że oba ograniczenia mogą być osiągnięte.
Wartość \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{6}}\) udało mi się uzyskać przy przyjęciu, że te przecięcia są puste. A tą drugą wartość chciałam uzyskać przyjmując że przecięcia wynoszą po \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) i próbowałam ze wzoru włączeń i wyłączeń dla 3 zbiorów ale nie wiem jak wyznaczyć przecięcie tych trzech zbiorów.
Ograniczenia P(A) w przestrzeni 3 zbiorów
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 23 sie 2018, o 21:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Ograniczenia P(A) w przestrzeni 3 zbiorów
Ostatnio zmieniony 6 lis 2018, o 13:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Ograniczenia P(A) w przestrzeni 3 zbiorów
Czy czerwony warunek na pewno tak wygląda?beataa06 pisze:Niech
\(\displaystyle{ A \cup B \cup C=\Omega, \red P(B)=2 \cdot P(B)\black , P(C)=3 \cdot P(A),P(A \cap B)=P(A \cap C)=P(B \cap C).}\)
JK
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Ograniczenia P(A) w przestrzeni 3 zbiorów
Chyba już rozwiązywałem w tym dziale to zadanie, ale teraz nie mogę znaleźć.
Z nierówności Boole'a i z założeń zadania:
\(\displaystyle{ 1=\mathbf{P}(A\cup B\cup C)\le \mathbf{P}(A)+\mathbf{P}(B)+\mathbf{P}(C)=6\mathbf{P}(A)}\). Równość zachodzi na przykład wtedy, gdy \(\displaystyle{ A, \ B, \ C}\) są rozłączne, jak pisałaś.
Trochę trudniej jest z ograniczeniem górnym (jak się zobaczy szacowania, to są trywialne, ale trochę trudniej na nie wpaść). W dowodzie pomoże mi to, że rozmyślając nad ludzkim istnieniem, zauważyłem przypadkiem prościutką realizację równości w ograniczeniu górnym:
niech \(\displaystyle{ A\cap B=A\cap C=B\cap C=A, \ \mathbf{P}(A)=\frac 1 4}\) oraz niech \(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)=\frac 1 2, \ \mathbf{P}(C)=\frac 3 4}\).
Ale wracamy do szacowania:
\(\displaystyle{ 1=\mathbf{P}(A \cup B \cup C)\ge \mathbf{P}(B \cup C)=\\=\mathbf{P}(B)+\mathbf{P}(C)-\mathbf{P}(B\cap C)=5\mathbf{P}(A)-\mathbf{P}(A\cap C)\ge \\ \ge 5\mathbf{P}(A)-\mathbf{P}(A)}\)
Pierwsza równość: \(\displaystyle{ A\cup B\cup C=\Omega}\).
Następująca po niej nierówność: jeśli \(\displaystyle{ X\subset Y}\), to \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X)\le \mathbf{P}(Y) \ (*)}\). Potem skorzystałem ze wzoru włączeń i wyłączeń, a na koniec z założeń zadania
(\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B\cap C)=\mathbf{P}(A\cap C)}\) i \(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)=2\mathbf{P}(A), \ \mathbf{P}(C)=3\mathbf{P}(A)}\)) i jeszcze raz z \(\displaystyle{ (*)}\) (dzięki temu \(\displaystyle{ \mathbf{P}(A)\ge \mathbf{P}(A\cap C)}\)).
Z nierówności Boole'a i z założeń zadania:
\(\displaystyle{ 1=\mathbf{P}(A\cup B\cup C)\le \mathbf{P}(A)+\mathbf{P}(B)+\mathbf{P}(C)=6\mathbf{P}(A)}\). Równość zachodzi na przykład wtedy, gdy \(\displaystyle{ A, \ B, \ C}\) są rozłączne, jak pisałaś.
Trochę trudniej jest z ograniczeniem górnym (jak się zobaczy szacowania, to są trywialne, ale trochę trudniej na nie wpaść). W dowodzie pomoże mi to, że rozmyślając nad ludzkim istnieniem, zauważyłem przypadkiem prościutką realizację równości w ograniczeniu górnym:
niech \(\displaystyle{ A\cap B=A\cap C=B\cap C=A, \ \mathbf{P}(A)=\frac 1 4}\) oraz niech \(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)=\frac 1 2, \ \mathbf{P}(C)=\frac 3 4}\).
Ale wracamy do szacowania:
\(\displaystyle{ 1=\mathbf{P}(A \cup B \cup C)\ge \mathbf{P}(B \cup C)=\\=\mathbf{P}(B)+\mathbf{P}(C)-\mathbf{P}(B\cap C)=5\mathbf{P}(A)-\mathbf{P}(A\cap C)\ge \\ \ge 5\mathbf{P}(A)-\mathbf{P}(A)}\)
Pierwsza równość: \(\displaystyle{ A\cup B\cup C=\Omega}\).
Następująca po niej nierówność: jeśli \(\displaystyle{ X\subset Y}\), to \(\displaystyle{ \mathbf{P}(X)\le \mathbf{P}(Y) \ (*)}\). Potem skorzystałem ze wzoru włączeń i wyłączeń, a na koniec z założeń zadania
(\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B\cap C)=\mathbf{P}(A\cap C)}\) i \(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)=2\mathbf{P}(A), \ \mathbf{P}(C)=3\mathbf{P}(A)}\)) i jeszcze raz z \(\displaystyle{ (*)}\) (dzięki temu \(\displaystyle{ \mathbf{P}(A)\ge \mathbf{P}(A\cap C)}\)).