Pewien test przewiduje wybór jednej z czterech odpowiedzi na każde pytanie. Zakładamy, że student znający zagadnienie wybiera prawidłową odpowiedź z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1}\) a student nie znający zagadnienia zgaduje i trafia z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\). Dobry student zna 90% materiału objętego testem a słaby student tylko 50%.
a) Dobry student wybrał odpowiedź i okazała się ona prawidłowa. Oblicz prawdopodobieństwo, że zgadł odpowiedź.
b) To samo pytanie dla słabego studenta.
Nie wiem nawet jak zrobić drzewko stochastyczne dla tego zadania. Właściwie to chyba będą 2 drzewka dla studenta dobrego i złego. W każdym razie proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Prawdopodobieństwo zgadnięcia prawidłowej odpowiedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Prawdopodobieństwo zgadnięcia prawidłowej odpowiedzi
A - student nie zna odpowiedzi (więc strzela)
B - student udzielił prawidłowej odpowiedzi
a)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{\frac{1}{10} \cdot \frac{1}{4}}{ \frac{9}{10} \cdot 1+ \frac{1}{10} \cdot \frac{1}{4} }}\)
b)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{\frac{5}{10} \cdot \frac{1}{4}}{ \frac{5}{10} \cdot 1+ \frac{5}{10} \cdot \frac{1}{4} }}\)
B - student udzielił prawidłowej odpowiedzi
a)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{\frac{1}{10} \cdot \frac{1}{4}}{ \frac{9}{10} \cdot 1+ \frac{1}{10} \cdot \frac{1}{4} }}\)
b)
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{\frac{5}{10} \cdot \frac{1}{4}}{ \frac{5}{10} \cdot 1+ \frac{5}{10} \cdot \frac{1}{4} }}\)