Prawdopodobieństwo geometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 22:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 16 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Ile wynosi prawdopodobieństwo, że rzucona moneta stanie na krawędzi (moneta to „walec”!)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Prawdopodobieństwo geometryczne
Idealna matematyczna moneta jest nieskończenie cienka więc na brzeg nie spadnie.
W przypadku walca mamy do czynienia z dość skomplikowanym zagadnieniem fizycznym.
W przypadku walca mamy do czynienia z dość skomplikowanym zagadnieniem fizycznym.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Rysunek prostokąta - przekroju osiowego monety.
\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \kappa}\) - stosunek długości wysokości do długości promienia monety
Model powierzchniowy
\(\displaystyle{ P(r, h) = \frac{2\pi rh}{2\pi r^2 + 2\pi rh} = \frac{\kappa}{1 +\kappa}.}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{r} = \kappa}\) - stosunek długości wysokości do długości promienia monety
Model powierzchniowy
\(\displaystyle{ P(r, h) = \frac{2\pi rh}{2\pi r^2 + 2\pi rh} = \frac{\kappa}{1 +\kappa}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Model z środkiem ciężkości
\(\displaystyle{ \alpha = \arctg\left( \frac{2}{\kappa}\right)}\) (połowa miary kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta)
\(\displaystyle{ P(r, h) = 1 - \frac{\alpha}{\frac{\pi}{2}} = 1 - \frac{2\alpha}{\pi}= 1 - \frac{2\arctg\left(\frac{2}{\kappa}\right)}{\pi}.}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \arctg\left( \frac{2}{\kappa}\right)}\) (połowa miary kąta rozwartego między przekątnymi prostokąta)
\(\displaystyle{ P(r, h) = 1 - \frac{\alpha}{\frac{\pi}{2}} = 1 - \frac{2\alpha}{\pi}= 1 - \frac{2\arctg\left(\frac{2}{\kappa}\right)}{\pi}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Dynamikę rzutu, kąt wyrzutu, wysokość wyrzutu nad ziemią, temperaturę powietrza, jego wilgotność, chropowatość powierzchni na którą pada moneta i jeszcze prędkość wiatru i jeszcze ... w modelu rzutu monetą się pomija.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Prawdopodobieństwo geometryczne
To znaczy jak wykonujesz losowanie: stawiasz monetę sztorcem albo na płasko w zależności od tego z której strony wieje wiatr?