Egzazmin (rozkład dwumienny)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rzm44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2018, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroclaw

Egzazmin (rozkład dwumienny)

Post autor: rzm44 »

Witajcie! Mam problem z rozwiązaniem:

Pewien profesor ułożył egzamin składający się z \(\displaystyle{ 20}\) pytań typu tak/nie.
Jak powinien ustalić próg na zaliczenia aby prawdopodobieństwo zdanie tego egzaminu przez studenta który losowo wypełnia test było mniejsze niż \(\displaystyle{ 0,05}\).

Będę wdzięczny za pomoc
Ostatnio zmieniony 28 paź 2018, o 14:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Egzazmin (rozkład dwumienny)

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ X\sim \mathcal{B}\left( 20, \frac{1}{2}\right),}\)

\(\displaystyle{ Pr(\{ X = k\}) = {20\choose k}\left(\frac{1}{2}\right)^{k} \left(1 -\frac{1}{2}\right)^{20-k}\leq 0,05}\)

Proszę rozwiązać nierówność i przyjąć \(\displaystyle{ k\in \NN.}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2018, o 19:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ