Witam
mam taki problem.
a,b,c ε (1,2,3,4,5,6)
a) Rzucamy 3 krotnie kostką do gry. Mam określic zdarzenie elementarne w którym wypadnie co najmniej raz liczba oczek niepodzielnych przez 3.
a =
a" =
Wiem, ze liczby podzielne przez 3 to takie których suma wszystkich cyfr jest podzielna przez 3, ale jak to zapisać i rozwiązać w zadaniu ?
pozdrawiam
rzut kostką do gry, losowanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
rzut kostką do gry, losowanie.
ale tutaj to są osobne liczby..
obliczmy prawdopodobieństwo tego, zawsze wypada liczba oczek podzielna przez 3.. w każdym rzucie jest ona równa \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3}}\) zatem to prawdopodobieństwo wynosi: \(\displaystyle{ (\frac{1}{3})^3=\frac{1}{27}}\).. zatem prawdopodobieństwo dopełnienia tego zbioru.. czyli przynajmniej raz wypadnie liczba oczek niepodzielna przez 3 wynosi oczywiście \(\displaystyle{ a=1-\frac{1}{27}=\frac{26}{27}}\).. nie wiem co to jest Twoje a" ale jeśli chodzi o dopełnienie no to oczywiście \(\displaystyle{ a'=\frac{1}{27}}\) pozdro
obliczmy prawdopodobieństwo tego, zawsze wypada liczba oczek podzielna przez 3.. w każdym rzucie jest ona równa \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{3}}\) zatem to prawdopodobieństwo wynosi: \(\displaystyle{ (\frac{1}{3})^3=\frac{1}{27}}\).. zatem prawdopodobieństwo dopełnienia tego zbioru.. czyli przynajmniej raz wypadnie liczba oczek niepodzielna przez 3 wynosi oczywiście \(\displaystyle{ a=1-\frac{1}{27}=\frac{26}{27}}\).. nie wiem co to jest Twoje a" ale jeśli chodzi o dopełnienie no to oczywiście \(\displaystyle{ a'=\frac{1}{27}}\) pozdro
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
rzut kostką do gry, losowanie.
możesz przepisać dokładnie zadanie?? i opisać co to \(\displaystyle{ a}\) i co to \(\displaystyle{ a"}\)??