Prawdopodobieństwo trafienia celu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
szeejdi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo trafienia celu

Post autor: szeejdi »

Witam,
Mam problem z zadaniem, prosze o wyjaśnienia oraz jak do tego sprytnie podejść :/
Treść:
"Oblicz prawdopodobieństwo trafienia celu przez 100 żołnierzy, gdy strzelają oni jednocześnie. Prawdopodobieństwo trafienia dla jednego żołnierza wynosi \(\displaystyle{ p= \frac{1}{1000}}\)".
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Prawdopodobieństwo trafienia celu

Post autor: Janusz Tracz »

Moim zdaniem wystarczy jedno trafienie by uznać że zdarzanie zaszło. Więc liczymy prawdopodobieństwo że co najmniej jeden ze \(\displaystyle{ 100}\) żołnierzy trafi. A by to policzyć policzę zdarzanie odwrotne. Prawdopodobieństwo chybienia wynosi \(\displaystyle{ \frac{999}{1000}}\) gdy strzela jeden potem strzela drugi i to że chybią obaj wynosi \(\displaystyle{ \left( \frac{999}{1000} \right)^2}\) i tak dalej. Więc prawdopodobieństwo że uda się co najmniej jednemu trafić wynosi \(\displaystyle{ 1-\left( \frac{999}{1000} \right)^{100}}\)
Awatar użytkownika
szeejdi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 lis 2017, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

Re: Prawdopodobieństwo trafienia celu

Post autor: szeejdi »

A patrząc na to trochę inaczej, "Mamy budynek i ustawionych 100 żołnierzy przed nim, jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z tych żołnierzy trafi ten budynek przy założeniu że strzelają oni 1 raz jednocześnie, jesli prawdopodobieństwo trafienia jednego żołnierza wynosi \(\displaystyle{ p= \frac{1}{1000}}\)". Z tego co zrozumiałem chodzi o ten przypadek :/ Prosze spojrzeć i w miarę możliwości wyjasnić.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Prawdopodobieństwo trafienia celu

Post autor: a4karo »

Żołnierza, który trafia w budynek z prawdopodobieństwem jednego promila należy odesłać do okulisty i w żadnym wypadku nie dawać mu broni do ręki

W pierwszym sformułowaniu chodzi o trafienie celu. Wystarczy zatem, aby jeden z nich trafił.

W drugim zaś trafić muszą wszyscy - to zupełnie inna historia i łatwo sam policzysz to prawdopodobieństwo analizując np. rozwiązanie Janusza Tracza
ODPOWIEDZ