Witam,
czy ktoś mógłby sprawdzić następujące zadanie, ewentualnie pomóc z rozwiązaniem tego zadania:
niech zmienne losowe \(\displaystyle{ X, Y, Z}\) będą niezależne z wartościami oczekiwanymi i wariancjami:
\(\displaystyle{ E[X] = 2, E[Y] = 0, E[Z] = 0, E[X^2] = 20, E[Y^2] = 16, E[Z^2] = 16\\
Var(X) = Var(Y) = Var (Z) = 16}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ E, Var(B), E[AB]}\), gdzie \(\displaystyle{ A = X(Y+Z), B = XY}\)
Mi wyszło \(\displaystyle{ E = 0, Var(B) = 320\ (!?), E[AB] = 0}\).
Pozdrawiam
Wartość oczekiwana i wariancja
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 26 cze 2014, o 12:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 1 raz
Wartość oczekiwana i wariancja
Ostatnio zmieniony 9 paź 2018, o 01:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wartość oczekiwana i wariancja
\(\displaystyle{ E(B) = E(XY) = E(X)\cdot E(Y).}\)
\(\displaystyle{ Var(B) = E(B^2) - [E(B)]^2}\)
\(\displaystyle{ E(AB) = E[(X(Y+Z)(XY)]= E(X^2)E(Y^2)+E(X^2)E(Y)E(Z).}\)
\(\displaystyle{ Var(B) = E(B^2) - [E(B)]^2}\)
\(\displaystyle{ E(AB) = E[(X(Y+Z)(XY)]= E(X^2)E(Y^2)+E(X^2)E(Y)E(Z).}\)