Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
Czy w momencie kiedy zdarzenia są niezależne mogę korzystać ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe? Nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, a spotykam się z zadaniami o podobnej treści, które raz liczy się z warunkowego, a raz z prawdopodobieństwa części wspólnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
Powiedziano nam, że zadania należy rozwiązywać z prawdopodobieństwa warunkowego, gdy w treści zadania wystąpi słowo "jeśli". Jednak jak liczę w ten sposób to wynik niektórych zadań jest błędny. Zauważyłem, że wynik jest błędny, gdy zdarzenia są niezależne i wtedy poprawny wynik wychodzi z prawdopodobieństwa iloczynu. Jest na to jakaś reguła, czy po prostu zależy od polecenia?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
Podaj przykład takiego zadania i swoje rozwiązanie - przeanalizujemy co jest nie tak.
Korzystanie z takich porad to autostrada do warunku.Powiedziano nam, że zadania należy rozwiązywać z prawdopodobieństwa warunkowego, gdy w treści zadania wystąpi słowo "jeśli"
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
Nie ucz się, żadnego ,,jeśli".
Podaj konkretny przykład gdzie źle wychodzi - obadamy (niekoniecznie ja).
[edit] Jak widać coś mi się komputer ślimaczy.
Podaj konkretny przykład gdzie źle wychodzi - obadamy (niekoniecznie ja).
[edit] Jak widać coś mi się komputer ślimaczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
W pudełku są cukierki o trzech smakach: marcepanowym, orzechowym i waniliowym w proporcjach 4 : 3 : 2. Spośród cukierków marcepanowych 40% ma polewę z białej czekolady, spośród orzechowych - 30%, a spośród waniliowych - 10%. Oblicz prawdopodobieństwo, że cukierek losowo wyciągnięty z pudełka będzie w polewie z białej czekolady, jeśli nie jest o smaku orzechowym.
Zadanie policzyłem z drzewka. Licząc prawdopodobieństwo części wspólnej ominąłem gałąź z cukierkami orzechowymi i otrzymałem wynik podany w odpowiedziach.
Zadanie policzyłem z drzewka. Licząc prawdopodobieństwo części wspólnej ominąłem gałąź z cukierkami orzechowymi i otrzymałem wynik podany w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
Moje zdarzenie A - wylosowany cukierek będzie w polewie z białej czekolady. Zdarzenie B - cukierek nie jest o smaku orzechowym. Z drzewka prawdopodobieństwo części wspólnej tego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\), a zdarzenia B \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Końcowy wynik po podzieleniu to 0,3.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
No to zła odpowiedź moim zdaniem jest.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2018, o 22:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
Poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ 0,3}\).
JK
Bo to zła odpowiedź była...leg14 pisze:No to zła odpowiedź moim zdaniem jest.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 3 lis 2015, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo warunkowe, a niezależność zdarzeń
Tak, to prawda, poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ 0,3}\).
O prawdopodobieństwie warunkowym czasami jest dobrze myśleć jak o wyjściowym, tylko, że "obciętym" (mówiąc nieformalnie) do innej przestrzeni zdarzeń elementarnych.
Nawiązując do tego zadania, wyjściowa przestrzeń to:
\(\displaystyle{ \Omega = \{(s,p) : s \in \{m,o,w\} , p \in \{0,1\} \}}\)
s oznacza smak (m-marcepanowy, reszta tak dalej)
p oznacza polewa z bialej czekolady (\(\displaystyle{ 0}\) gdy nie ma, \(\displaystyle{ 1}\) gdy jest)
Prawdopodobieństwo konkretnej pary odczytujemy z polecenia, np:
\(\displaystyle{ P((m,1)) = \frac{4}{9} \cdot \frac{4}{10}}\)
(Gdyż mamy 4/9 "szansy" na smak marcepanowy, a jesli juz mowa o marcepanowym, to 4/10 na to, ze bedzie polewa)
W naszym przypadku coś wiemy. Mianowicie wiemy, że smaku orzechowego na pewno nie wylosowaliśmy. To oznacza, że mozemy rozważyć zadanie tak, jakby orzechowych cukierkow wogóle nie było.
Proporcje marcenaponowych do waniliowych dalej zostaja takie same \(\displaystyle{ 4:2}\), ich "szansa" polewy, rownież.
Nowa przestrzen wyglada tak:
\(\displaystyle{ \Omega_2 = \{(s,p): s \in \{m,w\}, p \in \{0,1\}\}}\)
A pytanie jest o już po prostu (tłumacząc na język tej Omegi) o prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) - następnikiem pary jest \(\displaystyle{ 1}\) (polewa).
Tutaj już liczymy "zwyczajnie"
\(\displaystyle{ P(A) = P((m,1)) + P((w,1)) = \frac{4}{6} \cdot \frac{4}{10} + \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{10} = \frac{3}{10}}\)
Pierwsza rownosc oczywiscie stad, ze oba zdarzenia po prawej stronie (pierwszej rownosci) są rozłączne. Warto nadmienić, że jak widzisz przy rozważaniu prawdopodobienstwa trafienia na marcepanowy cukierek mianownikiem było \(\displaystyle{ 6}\), ponieważ "zapomnielismy" o orzechowych.
O prawdopodobieństwie warunkowym czasami jest dobrze myśleć jak o wyjściowym, tylko, że "obciętym" (mówiąc nieformalnie) do innej przestrzeni zdarzeń elementarnych.
Nawiązując do tego zadania, wyjściowa przestrzeń to:
\(\displaystyle{ \Omega = \{(s,p) : s \in \{m,o,w\} , p \in \{0,1\} \}}\)
s oznacza smak (m-marcepanowy, reszta tak dalej)
p oznacza polewa z bialej czekolady (\(\displaystyle{ 0}\) gdy nie ma, \(\displaystyle{ 1}\) gdy jest)
Prawdopodobieństwo konkretnej pary odczytujemy z polecenia, np:
\(\displaystyle{ P((m,1)) = \frac{4}{9} \cdot \frac{4}{10}}\)
(Gdyż mamy 4/9 "szansy" na smak marcepanowy, a jesli juz mowa o marcepanowym, to 4/10 na to, ze bedzie polewa)
W naszym przypadku coś wiemy. Mianowicie wiemy, że smaku orzechowego na pewno nie wylosowaliśmy. To oznacza, że mozemy rozważyć zadanie tak, jakby orzechowych cukierkow wogóle nie było.
Proporcje marcenaponowych do waniliowych dalej zostaja takie same \(\displaystyle{ 4:2}\), ich "szansa" polewy, rownież.
Nowa przestrzen wyglada tak:
\(\displaystyle{ \Omega_2 = \{(s,p): s \in \{m,w\}, p \in \{0,1\}\}}\)
A pytanie jest o już po prostu (tłumacząc na język tej Omegi) o prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) - następnikiem pary jest \(\displaystyle{ 1}\) (polewa).
Tutaj już liczymy "zwyczajnie"
\(\displaystyle{ P(A) = P((m,1)) + P((w,1)) = \frac{4}{6} \cdot \frac{4}{10} + \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{10} = \frac{3}{10}}\)
Pierwsza rownosc oczywiscie stad, ze oba zdarzenia po prawej stronie (pierwszej rownosci) są rozłączne. Warto nadmienić, że jak widzisz przy rozważaniu prawdopodobienstwa trafienia na marcepanowy cukierek mianownikiem było \(\displaystyle{ 6}\), ponieważ "zapomnielismy" o orzechowych.
Ostatnio zmieniony 8 paź 2018, o 00:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.