Wartość prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Wartość prawdopodobieństwa
Czy funkcja \(\displaystyle{ f\left( n\right) = \frac{1}{n}- \frac{1}{n-1} \ \ n=\left(1,2,... \right)}\) określa rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\). Jeśli tak oblicz prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(N \ge 3)}\)
Moje pytanie jak sprawdzić czy funkcja określa rozkład zmiennej losowej?
Moje pytanie jak sprawdzić czy funkcja określa rozkład zmiennej losowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Re: Wartość prawdopodobieństwa
Rozkład przypisuje prawdopodobieństwa poszczególnym wartościom, ale i tak nie wiem co z tym zrobić
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Wartość prawdopodobieństwa
Czyli gęstość (funkcja \(\displaystyle{ f}\)) musi być nieujemna i sumować się do jedynki.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2018, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Re: Wartość prawdopodobieństwa
Czyli suma to będzie \(\displaystyle{ s=\frac{a _{1} }{1-q}}\) czy źle myśle i to dla jedynki chyba nie istnieje, bo będzie dzielenie przez zero tak??
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Re: Wartość prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ a _{1}}\)-pierwsza wartość
\(\displaystyle{ q}\) - różnica pomiędzy występującymi po sobie wartościami w tej funkcji
\(\displaystyle{ q}\) - różnica pomiędzy występującymi po sobie wartościami w tej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wartość prawdopodobieństwa
Cóż, nie każdy ciąg jest ciągiem geometrycznym.
Spróbowałeś sobie napisać sumę paru pierwszych wyrazów?
Zrób to, może coś zauważysz...
A w ogóle warto policzyć parę wartości \(\displaystyle{ f(n)}\) (np. \(\displaystyle{ f(7)}\)
Spróbowałeś sobie napisać sumę paru pierwszych wyrazów?
Zrób to, może coś zauważysz...
A w ogóle warto policzyć parę wartości \(\displaystyle{ f(n)}\) (np. \(\displaystyle{ f(7)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Re: Wartość prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ f\left( 7\right)= \frac{1}{7}- \frac{1}{6}= -\frac{1}{42}}\)
a prawdopodobieństwo to będzie? \(\displaystyle{ P\left(N \ge 3 \right) =1-\left[ P\left( X=2\right) + P\left( X=3\right) \right]}\)
a prawdopodobieństwo to będzie? \(\displaystyle{ P\left(N \ge 3 \right) =1-\left[ P\left( X=2\right) + P\left( X=3\right) \right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wartość prawdopodobieństwa
To przeczytaj post leq14 z 6.10, 20:16-- 7 paź 2018, o 19:49 --A poza tym w definicji \(\displaystyle{ f}\) są jakieś błędy (ile wynosi \(\displaystyle{ f(1)}\)?