3-krotne losowanie z talii pod warunkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
3-krotne losowanie z talii pod warunkiem
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie 3. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie JEDNEGO ASA, POD WARUNKIEM WYLOSOWANIA CO NAJMNIEJ JEDNEGO KRÓLA.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: 3-krotne losowanie z talii pod warunkiem
A - wylosowanie dokładnie jednego asa
B - wylosowanie co najmniej jednego króla
\(\displaystyle{ P(A\bog|_B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{ {4 \choose 1} {4 \choose 1} {44 \choose 1}+ {4 \choose 1} {4 \choose 2} }{ {52 \choose 3} } }{1- \frac{ {48 \choose 3}}{ {52 \choose 3} } }}\)
prawdopodobieństwo iloczynu to dwie sytuacje:
a) wylosowano: A,K,I ; gdzie I to karta która nie jest asem i nie jest królem.
b) wylosowano: A,K,K
B - wylosowanie co najmniej jednego króla
\(\displaystyle{ P(A\bog|_B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{ {4 \choose 1} {4 \choose 1} {44 \choose 1}+ {4 \choose 1} {4 \choose 2} }{ {52 \choose 3} } }{1- \frac{ {48 \choose 3}}{ {52 \choose 3} } }}\)
prawdopodobieństwo iloczynu to dwie sytuacje:
a) wylosowano: A,K,I ; gdzie I to karta która nie jest asem i nie jest królem.
b) wylosowano: A,K,K