Rzucamy 3-krotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia iloczynu oczek równego 6, jeżeli wiadomo, że dwójka nie wypadła ani razu.
Czyli tak: mogą wypaść: 1, 1, 6 albo 1, 2, 3. Pierwsza opcja 3 razy, druga 6 razy. I co dalej?
3-krotny rzut kostką z prawdopodobieństwa warunkowego
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: 3-krotny rzut kostką z prawdopodobieństwa warunkowego
A- wyrzucenie iloczynu oczek równego 6
B- dwójka nie wypadła ani razu.
\(\displaystyle{ P(A \big| _B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{3}{6^3} }{ \frac{5^3}{6^3} }= \frac{3}{125}}\)
B- dwójka nie wypadła ani razu.
\(\displaystyle{ P(A \big| _B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{3}{6^3} }{ \frac{5^3}{6^3} }= \frac{3}{125}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: 3-krotny rzut kostką z prawdopodobieństwa warunkowego
Albo (co ma często miejsce w warunkowym) rzucasz trzy razy kostką, która ma tylko pięć ścianek z numerkami 1,3,4,5,6 - i liczysz prawdopodobieństwo klasycznie.