W międzyszkolnym turnieju piłki ręcznej uczestniczy \(\displaystyle{ 16}\) drużyn z różnych szkół. Na początku sezonu drużyny te rozdziela się losowo na dwie grupy po \(\displaystyle{ 8}\) drużyn w każdej grupie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A}\) - dwie najwyżej notowane w poprzednim sezonie drużyny znajdą się w tej samej grupie.
Zadanie rozwiązałem w ten sposób, zresztą w odpowiedziach jest tak samo że najpierw losowane są drużyny osiem razy czyli \(\displaystyle{ {16 \choose 8} = 12870}\) a następnie rezerwuje po jedenj drużynie w obu grupach więc zostaje \(\displaystyle{ {14 \choose 7}}\) \(\displaystyle{ = 3432}\) \(\displaystyle{ 3432 \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ = 6864}\) \(\displaystyle{ 12870 - 6864 = 6006}\) itp
Tylko nie rozumiem jak możliwe jest to zarezerowanie w drugiej grupie skoro zaczynamy od wylosowanie
\(\displaystyle{ 8}\) drużyn dla pierwszej grupy
Prawdopodobieństwo przeciwne
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Prawdopodobieństwo przeciwne
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2018, o 21:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Re: Prawdopodobieństwo przeciwne
Liczymy zdarzenia, gdy oba zespoły są w różnych grupach, czyli wtedy do pierwszej dobieramy \(\displaystyle{ 7}\) drużyn z \(\displaystyle{ 14}\) pozostałych.
Można to też liczyć tak, że druga drużyna trafia na jedno z pozostałych \(\displaystyle{ 7}\) miejsc w tej samej grupie co pierwsza, albo na jedno z \(\displaystyle{ 8}\) w drugiej grupie, czyli szansa wynosi \(\displaystyle{ \frac{7}{7+8}=\frac{7}{15}=\frac{6006}{12870}}\)
Można to też liczyć tak, że druga drużyna trafia na jedno z pozostałych \(\displaystyle{ 7}\) miejsc w tej samej grupie co pierwsza, albo na jedno z \(\displaystyle{ 8}\) w drugiej grupie, czyli szansa wynosi \(\displaystyle{ \frac{7}{7+8}=\frac{7}{15}=\frac{6006}{12870}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Re: Prawdopodobieństwo przeciwne
Czyli tak jakby zakładamy że te oba zespoły są już tam wylosowane mimo że druga grupa jest ustawiana jako druga w kolejności ? W drugiej metodzie chodzi o to że pierwsza drużyna jest już ustawiona a więc druga ma \(\displaystyle{ {15 \choose 7}}\) \(\displaystyle{ = 3003}\) \(\displaystyle{ 3003 \cdot 2 = 6006}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Re: Prawdopodobieństwo przeciwne
W pierwszym rozwiązaniu wybieram 7 drużyn z 14 czyli tak jakby drużyna w drugiej grupie została już wylosowana wcześniej a omege liczymy na tej podstawie, że wybieramy 8 do pierwszej a potem 8 zostaje w drugiej
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Prawdopodobieństwo przeciwne
Nie mam pojęcia o co chodzi i wątpię że ktokolwiek ma, staraj się czytać ze 3 razy to co napisałeś zanim klikniesz "odpowiedz", a jak już używasz takich opisów jak to pogrubione, to niech to będzie chociaż dało się zrozumieć(bo nie da się).Mathhh pisze:W pierwszym rozwiązaniu wybieram 7 drużyn z 14 czyli tak jakby drużyna w drugiej grupie została już wylosowana wcześniej a omege liczymy na tej podstawie, że wybieramy 8 do pierwszej a potem 8 zostaje w drugiej
Mam wrażenie, że wciąż chodzi ci o \(\displaystyle{ P(A')}\) i czy na pewno jest to:
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{{14 \choose 7} \cdot 2}{{16 \choose 8}}}\)
Jeśli tak, to odpowiedź brzmi na pewno.
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Re: Prawdopodobieństwo przeciwne
(Zadanie wydaje mi się, że mniejwięcej rozumiem więc nie chcę nikogo denerwować i robić kłopotu no chyba że ktoś by był tak miły)Może powinienem spojrzeć na to z innej prespektywy, chodzi mi o to że zaczynamy zadanie od wylosowania 8 drużyn z 16 co jest dla mnie zrozumiałe a potem losujemy 7 drużyn z 14 to znaczy że zabraliśmy dwie drużyny i są już one w grupach przed losowaniem