Hej, czy mógłbym liczyć na pomoc z takim o to zadaniem:
W urnie jest 5 kul białych i 6 czarnych. Losujemy trzykrotnie po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania za drugim razem kuli białej, jeśli za pierwszym razem wylosowano kulę czarną?
Czy dobrze rozumuję, że prawidłową odpowiedzią jest 50%?
Urna i kule
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Urna i kule
Tak
Można także użyć prawdopodobieństwa warunkowego
\(\displaystyle{ P(B|C)= \frac{P(B \cap C)}{P(C)}= \frac{ \frac{6}{11} \cdot \frac{5}{10} }{ \frac{6}{11} }= \frac{1}{2}}\)
Można także użyć prawdopodobieństwa warunkowego
\(\displaystyle{ P(B|C)= \frac{P(B \cap C)}{P(C)}= \frac{ \frac{6}{11} \cdot \frac{5}{10} }{ \frac{6}{11} }= \frac{1}{2}}\)