W torebce znajduje się 20 orzeszków wśród których 5% jest pustych
Z torebki wyjmujemy 5 orzechów.
Oblicz prawdopodobieństwo wyjęcia
A) samych orzechów dobrych
B) max. liczby orzechów pustych
orzeszki
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bliżej niźli dalej
- Podziękował: 2 razy
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
orzeszki
\(\displaystyle{ \Omega=\omega:\omega=x_{1},...,x_{5} x_{1},...,x_{5} {20 elementów}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={20\choose 5}=15504}\)
a).\(\displaystyle{ A=\omega:\omega=x_{1},...,x_{5} x_{1},...,x_{5} {19 elementów}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={19\choose 5}=11628}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11628}{15504}=\frac{2907}{3876}=75\%}\)
b). \(\displaystyle{ B=\omega:\omega=x_{1},...,x_{5} x_{1}\in {1 element} x_{2},...x_{5}\in {19 elementów}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={19\choose 4}{1\choose 1}=3876}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{3876}{15504}=\frac{323}{1292}=25\%}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={20\choose 5}=15504}\)
a).\(\displaystyle{ A=\omega:\omega=x_{1},...,x_{5} x_{1},...,x_{5} {19 elementów}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={19\choose 5}=11628}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{11628}{15504}=\frac{2907}{3876}=75\%}\)
b). \(\displaystyle{ B=\omega:\omega=x_{1},...,x_{5} x_{1}\in {1 element} x_{2},...x_{5}\in {19 elementów}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={19\choose 4}{1\choose 1}=3876}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{3876}{15504}=\frac{323}{1292}=25\%}\)