Witam,
Nie moge do tego dojsc, jestem strasznie zardzewialy. Pomocy, prosze.
47 liczb losowanych w stylu lotto (6 liczb).
Nie obstawiamy 6 a tylko 3 liczby (bukmachersko).
Jakie jest prawdopodobienstwo ze z 6 wylosowanych wypadna 3 przez nas obstawione.
Dzieki!
Prawdopodobienstwo obstawienia 3 liczb z lotto
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 2 razy
Re: Prawdopodobienstwo obstawienia 3 liczb z lotto
Czy moglbys przyblizyc jak do tego doszedles? Mam sceptyczne przeczucie ze powinno to wygladac inaczej. Pomijajac ze pisalem ze losujemy z 47 ale to tylko maly szczegol. Chodzi mi o samo podejscie do wyliczenia.
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Prawdopodobienstwo obstawienia 3 liczb z lotto
A ja bym strzelał w
\(\displaystyle{ \frac{{3 \choose 3} \cdot {44 \choose 3}}{{47 \choose 6}}= \frac{1}{48645}}\)
\(\displaystyle{ \frac{{3 \choose 3} \cdot {44 \choose 3}}{{47 \choose 6}}= \frac{1}{48645}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Prawdopodobienstwo obstawienia 3 liczb z lotto
@Rafsaf
To prawdopodobieństwo ustrzelenia trójki przy skreśleniu sześciu cyfr.
@ choodziopl,
Sceptycyzm przeczucia nie tylko bezzasadnym, lecz i zwodniczym był.
Gdybyś obstawiał tylko jedną liczbę to prawdopodobieństwo trafienia będzie:
\(\displaystyle{ P(1)= \frac{6}{47}}\)
Dla dwóch skreślonych i wylosowanych numerów:
\(\displaystyle{ P(2)= \frac{6}{47} \cdot \frac{5}{46}}\)
a trzech skreślonych i wylosowanych numerów:
\(\displaystyle{ P(3)= \frac{6}{47} \cdot \frac{5}{46} \cdot \frac{4}{45}}\)
czyli to samo co:
\(\displaystyle{ P(3)= \frac{ {6 \choose 3} }{ {47 \choose 3} }}\)
To prawdopodobieństwo ustrzelenia trójki przy skreśleniu sześciu cyfr.
@ choodziopl,
Sceptycyzm przeczucia nie tylko bezzasadnym, lecz i zwodniczym był.
Gdybyś obstawiał tylko jedną liczbę to prawdopodobieństwo trafienia będzie:
\(\displaystyle{ P(1)= \frac{6}{47}}\)
Dla dwóch skreślonych i wylosowanych numerów:
\(\displaystyle{ P(2)= \frac{6}{47} \cdot \frac{5}{46}}\)
a trzech skreślonych i wylosowanych numerów:
\(\displaystyle{ P(3)= \frac{6}{47} \cdot \frac{5}{46} \cdot \frac{4}{45}}\)
czyli to samo co:
\(\displaystyle{ P(3)= \frac{ {6 \choose 3} }{ {47 \choose 3} }}\)