Z przedziału \(\displaystyle{ \left[ -3,3\right]}\) losujemy liczbę \(\displaystyle{ m}\). Z jakim prawdopodobieństwem równanie
\(\displaystyle{ x^{2} + 2mx+m}\) ma rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych oraz dokładnie dwa rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych?
prawdopodobieństwo wyniku równania
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 maja 2018, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: prawdopodobieństwo wyniku równania
To zadanie z prawdopodobieństwa geometrycznego. Całą przestrzenią zdarzań jest przedział o długości \(\displaystyle{ 6}\). A zdarzaniami interesującymi nas są takie wartości \(\displaystyle{ m}\) dla których równanie \(\displaystyle{ x^{2} + 2mx+m=0}\) ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste. Warunek ten jest równoważny \(\displaystyle{ \Delta >0}\) gdzie \(\displaystyle{ \Delta=4m^2-4m}\). Trzeba teraz policzyć długość przedziału \(\displaystyle{ \left\{ m :4m^2-4m>0 \right\} \cap \left[ -3,3\right]}\) i podzielić przez \(\displaystyle{ 6}\) jako długość całości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 7 maja 2018, o 17:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 5 razy
Re: prawdopodobieństwo wyniku równania
\(\displaystyle{ a) m \in \left[ -3,0\right] \cup \left [1,3\right]}\) w zbiorze liczb rzeczywistych
\(\displaystyle{ b) m \in \left[ -3,0\right) \cup \left (1,3\right]}\) 2 rozwiązania rzeczywiste ?
\(\displaystyle{ b) m \in \left[ -3,0\right) \cup \left (1,3\right]}\) 2 rozwiązania rzeczywiste ?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: prawdopodobieństwo wyniku równania
Tak. Tylko długość tych przedziałów i tak się niezmienni niezależnie czy będzie otwarty czy domknięty. Więc prawdopodobieństwo będzie takie samo w a) i b). Długość tych przedziałów to \(\displaystyle{ 5}\) więc szansa na wylosowanie takiego \(\displaystyle{ m}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)