Gęstosć splotu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
MartaKarta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 maja 2018, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Gęstosć splotu

Post autor: MartaKarta »

Oblicz gęstość splotu \(\displaystyle{ Z=X+2Y}\) gdzie
\(\displaystyle{ fx(x)= \begin{cases} \frac{1}{2} , x\in [1,3] \\ 0, x\notin [1,3] \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ fy(y)= \begin{cases} \frac{1}{2} , x\in [0,2] \\ 0, x\notin [0,2] \end{cases}}\)
zmienne losowe mają rozkład jednostajny

Gęstość splotu \(\displaystyle{ Z=X+Y}\) umiem policzyć ale nie wiem co zrobić z tą \(\displaystyle{ 2}\). Wiem, że policzenie normalnej gęstości z \(\displaystyle{ Y}\) i wpisanie przed wzorek \(\displaystyle{ 2}\) nie działa
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2018, o 10:41 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Gęstosć splotu

Post autor: janusz47 »

W splocie gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y}\) dzielimy przez liczbę \(\displaystyle{ 2}\)

\(\displaystyle{ f_{Y}\left(\frac{z - x}{2}\right).}\)
MartaKarta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 7 maja 2018, o 17:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Gęstosć splotu

Post autor: MartaKarta »

a gdyby treść zadania była \(\displaystyle{ Z=2X+Y}\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Gęstosć splotu

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ f_{Y}\left(z - 2x \right).}\)

Zawsze wyznaczamy zmienną \(\displaystyle{ y.}\)
ODPOWIEDZ