Nierówność Czebyszewa i Markowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mirgos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 paź 2017, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świeradów Zdrój

Nierówność Czebyszewa i Markowa

Post autor: Mirgos »

Witam serdecznie, mam problem z dwoma zadaniami.
1. Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład Bernoulliego z parametrami \(\displaystyle{ p =\frac15}\) i \(\displaystyle{ n=100}\). Korzystając z nierówności Czebyszewa-Bienayme oszacuj prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(|X-20| \ge 5)}\)

2. Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma gęstość \(\displaystyle{ f(x) = \frac{x^3}{64} _{(0,4).}.}\) Korzystając z nierówności Markowa dla \(\displaystyle{ p = 1,2,3}\) oszacuj \(\displaystyle{ P(|X| \ge 2)}\) Wybierz najlepsze z tych oszacowań. Oblicz \(\displaystyle{ P(|X| \ge 2)}\).
Prosiłbym o wytłumaczenie. Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2018, o 20:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Nierówność Czebyszewa i Markowa

Post autor: janusz47 »

Zadanie 1

\(\displaystyle{ X \sim \mathcal{B}\left ( 100, \frac{1}{5}\right).}\)

\(\displaystyle{ Pr(|X - 20|\geq 5) = 1 - Pr(|X-20|\leq 5) = 1 -Pr( -5 <X-20 < 5) =\\ = 1 - Pr( 15 < X < 25)}\)

\(\displaystyle{ E(X) = n\cdot p = 100\cdot \frac{1}{5} = 20.}\)

\(\displaystyle{ D^2(X) = n\cdot p \cdot (1-p) = 100\cdot \frac{1}{5}\cdot \frac{4}{5} =16.}\)

\(\displaystyle{ \epsilon = 25 -20 = 20 - 15 = 5.}\)

Z nierówności) Czebyszewa:

\(\displaystyle{ Pr(|X - E(X)| \geq \epsilon ) \leq \frac{D^2}{\epsilon^2}}\)

\(\displaystyle{ Pr( | X- 20| \geq 5) \leq \frac{16}{25}.}\)

Zadanie 2

\(\displaystyle{ Pr( |X| \geq \epsilon ) \leq \frac{E(X^{p})}{\epsilon^2},\ \ p = 1,2,3.}\)

Przyjmujemy \(\displaystyle{ \epsilon = 2 .}\)

Obliczamy moment rzędu \(\displaystyle{ p}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) i szacujemy wartość prawdopodobieństwa dla \(\displaystyle{ p =1,2,3.}\)
Mirgos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 paź 2017, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świeradów Zdrój

Re: Nierówność Czebyszewa i Markowa

Post autor: Mirgos »

Problem polega na tym, że dla np p=2. Prawa strona nierówności wynosi 2,625 :x
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Nierówność Czebyszewa i Markowa

Post autor: janusz47 »

Pokaż swoje obliczenia momentu rzędu \(\displaystyle{ p.}\)
Mirgos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 paź 2017, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świeradów Zdrój

Re: Nierówność Czebyszewa i Markowa

Post autor: Mirgos »

\(\displaystyle{ E|X| = \int_{0}^{4} \frac{ x^{4} }{64}dx = \frac{1024}{320} = 3,2}\) dla p = 1
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Nierówność Czebyszewa i Markowa

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ E(X^2) = \int_{0}^{4}\frac{x^6}{64}=...}\)

Po obliczeniu momentu rzędu drugiego, aby oszacować wartość prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P,}\) dzielimy jego wartość przez \(\displaystyle{ \epsilon^2 = 2^2 = 4.}\)

Takie same obliczenia wykonujemy dla \(\displaystyle{ p =1, 3.}\)
ODPOWIEDZ