Niech \(\displaystyle{ \Omega = \RR, \mathcal{F} = \left\{ A \subset \RR: (0,1) \in A \text{ lub } (0,1) \in \RR \setminus A \right\}}\), \(\displaystyle{ P}\) dowolne. Zbadać, które z funkcji: \(\displaystyle{ 1_{\left\{ 0,1\right\} }, 1_{(0,1]}, 1_{\left\{ 0,1\right\} } + 1_{(0,1]}}\) są zmiennymi losowymi.
\(\displaystyle{ \left( 0,1\right)}\) nie zawiera się w \(\displaystyle{ {\left\{ 0,1\right\}}\), podobnie dopełnienie \(\displaystyle{ \left( 0,1\right)}\), więc nie należy do \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\) co oznacza, ze nie jest zmienną losową.
\(\displaystyle{ \left( 0,1\right) \subset (0,1] \in \mathcal{F}}\), więc jest zmienną losową.
\(\displaystyle{ \left( 0,1\right) \subset (0,1] \cup \left\{ 0,1\right\} \in \mathcal{F}}\), więc jest zmienną losową.
Tak zrobiłem to zadania i dostałem 2 punkty na 10 i niestety nie wiem co zrobiłem nie tak.
Zbadać które funkcje są zmiennymi losowymi
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Zbadać które funkcje są zmiennymi losowymi
Na przykład punkt pierwszy:
Zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\}}\) należy do sigma ciała \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\), więc odpowiedź brzmi tak
Zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\}}\) należy do sigma ciała \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\), więc odpowiedź brzmi tak
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Zbadać które funkcje są zmiennymi losowymi
Czy mógłbym prosić uzasadnienie tego faktu?leg14 pisze: Zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\}}\) należy do sigma ciała \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\)
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Zbadać które funkcje są zmiennymi losowymi
\(\displaystyle{ (0,1) \subset \mathbb{R} \setminus \left\{ 0,1\right\}}\)
Czy wiesz, że zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\}}\)
jest dwupunktowy?
Czy wiesz, że zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\}}\)
jest dwupunktowy?
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Zbadać które funkcje są zmiennymi losowymi
Prawda, głupia pomyłka z mojej strony.
Masz może pomysł gdzie się podziała reszta punktów? Bo czuję przez skórę, że ten jeden przykład nie był warty ośmiu punktów.
Masz może pomysł gdzie się podziała reszta punktów? Bo czuję przez skórę, że ten jeden przykład nie był warty ośmiu punktów.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Zbadać które funkcje są zmiennymi losowymi
Za beznadziejny zapis.Masz może pomysł gdzie się podziała reszta punktów? Bo czuję przez skórę, że ten jeden przykład nie był warty ośmiu punktów.
Za niezauważenie, że różnica zmiennych losowych jest zmienną losową, więc masz w orzwiązaniu sprzeczność (Trzecia minus druga daje pierwszą).
Za braki w uzasadnieniu we wszystkich podpunktach, a w szczególności w 3.