Witam, jest ktoś w stanie pomóc rozwiązać poniższe zadania i wyjaśnić rozwiązanie?
Rzucamy niesymetryczną sześcienną kostką do gry. Prawdopodobieństwo wypadnięcia szóstki jest równe \(\displaystyle{ \frac13}\).
Jakie jest prawdopodobieństwo, że przy \(\displaystyle{ 10}\) rzutach kostką otrzymamy
a) \(\displaystyle{ 2}\) razy szóstkę;
b) co najwyżej \(\displaystyle{ 2}\) razy szóstkę;
c) co najmniej \(\displaystyle{ 9}\) razy szóstkę?
Oblicz prawdopodobieństwo - rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 cze 2018, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz prawdopodobieństwo - rzut kostką
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2018, o 13:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Oblicz prawdopodobieństwo - rzut kostką
Z tego co mi się kojarzy to w a) można skorzystać ze schemat Bernoullego bo ogólnie prawdopodobieństwo otrzymania \(\displaystyle{ k}\) sukcesów o prawdopodobieństwie \(\displaystyle{ p}\) w \(\displaystyle{ n}\) próbach wyraża wzór:
\(\displaystyle{ \mathbb{P}_n(k)= {n \choose k} p^k\left( 1-p\right)^{n-k}}\)
Tu będzie to:
\(\displaystyle{ \mathbb{P}_{10}(2)={10 \choose 2} \left( \frac{1}{3} \right) ^2\left( 1- \frac{1}{3} \right)^{8} \approx 19.5 \%}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}_n(k)= {n \choose k} p^k\left( 1-p\right)^{n-k}}\)
Tu będzie to:
\(\displaystyle{ \mathbb{P}_{10}(2)={10 \choose 2} \left( \frac{1}{3} \right) ^2\left( 1- \frac{1}{3} \right)^{8} \approx 19.5 \%}\)