Wykazać, że prawdopodobieństwo...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xtheo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 lis 2017, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 14 razy

Wykazać, że prawdopodobieństwo...

Post autor: xtheo »

Witam, jest ktoś w stanie to wykazać, że to jest prawdą?
\(\displaystyle{ P(A \cup B|C) = P(A|C) + P(B|C) - P(A \cap B|C)}\)
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Wykazać, że prawdopodobieństwo...

Post autor: leg14 »

A umiesz wykazać, że \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)?
xtheo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 12 lis 2017, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw
Podziękował: 14 razy

Re: Wykazać, że prawdopodobieństwo...

Post autor: xtheo »

no tak
W tej sytuacji działając podobnie dochodzę do
\(\displaystyle{ = P(A) + P(B|C) - P(A \cap B|C)}\)
Nie do końca wiem jak działa tutaj te prawdopodobieństwo warunkowe
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Wykazać, że prawdopodobieństwo...

Post autor: leg14 »

Nic nie rozumiem z tego równania, które napsiałeś, ale zauważ, żę
\(\displaystyle{ P(A \cup B|C) = P(A|C) = P((A \cap C) \cup (B \cap C))/P(C)}\)
ODPOWIEDZ