Zmienna losowa Y ma rozkład Bernoulliego z parametrami \(\displaystyle{ n=900, p=0,1}\).
Wyznacz wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe zmiennej losowej \(\displaystyle{ X=3Y+2}\)
Mógłby ktoś podpowiedzieć jak obliczać zadania tego typu.
Rozkład Bernoulliego
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Re: Rozkład Bernoulliego
Zgodnie ze wzorem w rozkładzie Bernoulliego wartość oczekiwana to \(\displaystyle{ p}\) a wariancja to \(\displaystyle{ p\left( 1-p\right)}\), ale nie wiem jak się do tego zastosować
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Rozkład Bernoulliego
Mylisz rozkład dwupunktowy z rozkładem dwumianowym - w przypadku Twojego zadania "rozkład Bernoulliego" odnosi się do rozkładu dwumianowego -
Proponuję wykorzystać dwa fakty:
1)liniowość wartości oczekiwanej
2) niezmienność wariancji ze względu na dodawanie stałej
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_dwumianowy
Proponuję wykorzystać dwa fakty:
1)liniowość wartości oczekiwanej
2) niezmienność wariancji ze względu na dodawanie stałej
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Re: Rozkład Bernoulliego
czyli wartość oczekiwana to po prostu \(\displaystyle{ EY=n \cdot p}\)
i wtedy \(\displaystyle{ EX= 3 EY +2}\).
A wariancja \(\displaystyle{ n \cdot p \cdot \left( 1-p\right)}\) ale co dalej z wariancją??
i wtedy \(\displaystyle{ EX= 3 EY +2}\).
A wariancja \(\displaystyle{ n \cdot p \cdot \left( 1-p\right)}\) ale co dalej z wariancją??