szereg zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
teusiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 14 gru 2016, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

szereg zmiennych losowych

Post autor: teusiek »

Witam, potrzebuje wskazówki bo nie mogę tego ruszyć
Dla jakich ciągów \(\displaystyle{ (a_n) \in \mathbb{R}}\) szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} a_n X_n}\) jest zbieżny prawie na pewno, gdzie \(\displaystyle{ X_n}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie o gęstości \(\displaystyle{ g(x)=C|x|^{-3/2} 1{\hskip -2.5 pt}\hbox{l}_{|x|>1}(x)}\) dla \(\displaystyle{ C>0}\).

Znalazłem stałą \(\displaystyle{ C=\frac{1}{4}}\). Chciałem skorzystać z twierdzenia o dwóch szeregach ale nie istnieje chociażby \(\displaystyle{ \mathbb{E}a_1 X_1}\). Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: szereg zmiennych losowych

Post autor: leg14 »

... _szeregach
ODPOWIEDZ