Prawdopodobieństwo, że student zmoknie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Mr Marcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 16 sie 2018, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 31 razy

Prawdopodobieństwo, że student zmoknie

Post autor: Mr Marcin »

Przyjmijmy, że prognoza pogody sprawdza się średnio dwa na trzy razy. Student bierze parasol zawsze, gdy prognoza przewiduje deszcze oraz raz na trzy razy, gdy deszczu nie zapowiadają. Jakie jest prawdopodobieństwo, że student zmoknie, a jakie, że niepotrzebnie weźmie parasol?

\(\displaystyle{ N}\) - zdarzenie losowe, że student niepotrzebnie weźmie parasol
Takie zdarzenie losowe następuje wyłącznie w dwóch sytuacjach:
1. Gdy zapowiadają deszcz (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ 0,5}\)) i pogoda nie sprawdzi się (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\))
2. Gdy nie zapowiadają deszczu (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ 0,5}\)), pogoda sprawdzi się (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)) i student weźmie parasol (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\))
\(\displaystyle{ P(N)= \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{3} + \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{3}= \frac{5}{18}}\)

\(\displaystyle{ Z}\)- zdarzenie losowe, że student zmoknie
Takie zdarzenie losowe następuje wyłącznie gdy nie zapowiadają deszczu (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ 0,5}\)), pogoda nie sprawdzi się (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)) i student nie weźmie parasola (prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\))
\(\displaystyle{ P(Z)= \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{2}{3}}\)

Czy takie rozumowanie jest poprawne?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Re: Prawdopodobieństwo, że student zmoknie

Post autor: kropka+ »

dobrze
ODPOWIEDZ