Proszę o nakierowanie, czy idę w dobrą stronę
\(\displaystyle{ F _{x} (X)=\begin{cases} 0 & x \le 0\\A+Be ^{-x ^{2} } & x \in (0, \infty ) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A+Be ^{-x ^{2} }=1.}\)
Pochodna z dystrybuanty jest funkcją gęstości, która to musi być dodatnia, zatem:
\(\displaystyle{ -2xBe ^{-x ^{2} } \in (0, \infty ).}\)
Zatem odpowiedź: \(\displaystyle{ B \in (0, \infty ) \cap A \in (0, \infty )}\).
Dystrybuanta zm. los. mieszanej
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 sie 2018, o 18:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Dystrybuanta zm. los. mieszanej
Ostatnio zmieniony 26 sie 2018, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Dystrybuanta zm. los. mieszanej
Funkcja jest dystrybuantą, jeśli
- jest prawostronnie ciągła
- granica w plus nieskończoności to 1
- granica w minus nieskończoności to 0
- funkcja jest niemalejąca
Oblicz granicę w plus nieskończoności
- jest prawostronnie ciągła
- granica w plus nieskończoności to 1
- granica w minus nieskończoności to 0
- funkcja jest niemalejąca
Oblicz granicę w plus nieskończoności
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Re: Dystrybuanta zm. los. mieszanej
Nie.
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \left( A+Be ^{-x ^{2} }\right) = A = 1}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ F _{x} (X)=\begin{cases} 0 & x \le 0\\1+Be ^{-x ^{2} } & x \in (0, \infty ) \end{cases}}\).
Dalej \(\displaystyle{ F(x)}\) musi być niemalejaca. Zatem pochodna dla \(\displaystyle{ x>0}\) musi być nieujemna, czyli
\(\displaystyle{ -xBe^{-x^2}\geq 0, \ \ \text{dla } x>0}\). A to zachodzi dla \(\displaystyle{ B\leq 0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \left( A+Be ^{-x ^{2} }\right) = A = 1}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ F _{x} (X)=\begin{cases} 0 & x \le 0\\1+Be ^{-x ^{2} } & x \in (0, \infty ) \end{cases}}\).
Dalej \(\displaystyle{ F(x)}\) musi być niemalejaca. Zatem pochodna dla \(\displaystyle{ x>0}\) musi być nieujemna, czyli
\(\displaystyle{ -xBe^{-x^2}\geq 0, \ \ \text{dla } x>0}\). A to zachodzi dla \(\displaystyle{ B\leq 0}\)