Cześć Proszę o podpowiedzi, czy dobrze kombinuję z poniższym zadaniem
Na drogę, na której zainstalowano 6 działających niezależnie fotoradarów wyrusza 8 samochodów. Prawdopodobieństwo zarejestrowania przez fotoradar dla każdego samochodu wynosi 0,1. Obliczyć prawdopodobieństwo, że każdy samochód zostanie zarejestrowany.
Obliczam zdarzenie przeciwne, czyli prawdopodobieństwo, że fotoradar nie zarejestrował samochodu pod warunkiem, że był to pierwszy fotoradar, prawdopodobieństwo, że fotoradar nie zarejestrował samochodu pod warunkiem, że był to drugi fotoradar itd. aż do prawdopodobieństwa, że fotoradar nie zarejestrował samochodu pod warunkiem, że był to szósty fotoradar.
\(\displaystyle{ P(N \setminus F _{1}) \cap P(N \setminus F _{2}) \cap P(N \setminus F _{3}) \cap P(N \setminus F _{4}) \cap P(N \setminus F _{5}) \cap P(N \setminus F _{6})}\)
Następnie mnożę wszystkie te prawdopodobieństwa, ponieważ fotoradary działają niezależnie. Otrzymuję:
\(\displaystyle{ \left( \frac{9}{10} \right) ^{6} \approx 0,531441}\)
Prawdopodobieństwo, że dany fotoradar zarejestrował samochód wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), dlatego skróciło się to w liczniku
Ostateczny wynik:
\(\displaystyle{ P(S)=1-\left( \frac{9}{10} \right) ^{6} \approx 0,468559}\)
Prawdopodobieństwo zarejestrowania każdego samochodu
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo zarejestrowania każdego samochodu
A jak uwzględniłeś, że to był nie jeden lecz osiem samochodów?
Skąd ułamek \(\displaystyle{ \frac{1}{6}?}\) Co się skróciło?
Skąd ułamek \(\displaystyle{ \frac{1}{6}?}\) Co się skróciło?
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 sie 2018, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 31 razy
Prawdopodobieństwo zarejestrowania każdego samochodu
Prawdopodobieństwo, że fotoradar nie zarejestrował auta pod warunkiem, że był to fotoradar pierwszy miałoby się następująco:
\(\displaystyle{ P\left( \frac{P(N \cap F _{1}) }{P(F _{1} )} \right)= \frac{0,9 \cdot \frac{1}{6} }{ \frac{1}{6} }}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ P\left( \frac{P(N \cap F _{1}) }{P(F _{1} )} \right)= \frac{0,9 \cdot \frac{1}{6} }{ \frac{1}{6} }}\)
Dobrze?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2018, o 18:48 przez Mr Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo zarejestrowania każdego samochodu
Program R
Kod: Zaznacz cały
> (1 -0.9^6)^8
[1] 0.002323348