Prawdopodobieństwo całkowite
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Prawdopodobieństwo całkowite
Cześć,rozwiązałem takie zadanie ale nie wiem czy dobrze rozumuje. "Marek przeprowadza doświadczenie losowe.Prawdopodobieństwo , że doświadczenie zakończy się wynikiem w jest równo 0,3. Marek postanowił powtarzać doświadczenie aż do otrzymania wyniku w. Oblicz prawdopodobieństwo , że Marek będzie musiał przeprowadzić piąte doświadczenie." Czyli prawdopodobieństwo że mu się nie uda co od początku zakładamy jest 0,7 i tak dalej 0,7*0.7... =0,2401 ,czyli to jest to samo jak z orłem i reszką którą rzucami i są dwie możliwości bo patrząc na inne przykłady to 0,7 i 0,3 by się zmieniło i by było w ogóle co innego
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
To trochę czepianie się ale w zadaniu brak precyzji - czy wykonuje piąte (i w nim ma ,,w"), czy podczas wykonywania będzie piąta próba (a on dalej trenuje).
Próbujesz robić pierwszą wersję - ale coś Ci nie wyszło.
Ta druga wersja (ciekawsza) to całkowite.
Próbujesz robić pierwszą wersję - ale coś Ci nie wyszło.
Ta druga wersja (ciekawsza) to całkowite.
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Nie wiem właśnie jakiego rodzaju to jest zdarzenie losowe, bo może się zmieniać to 0,7 ale w zadaniu nic o tym nie ma to chyba trzeba założyć że jest 0,7 cały czas
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Tak 0,7.
Jednak rozwiązanie powinno dotyczyć sytuacji gdy :
(M przeprowadzi piąte i skończy) lub (przeprowadzi piąte i skończy za szóstym) lub (przeprowadzi piąte i skończy za siódmym) lub ...
Ty przyjąłeś, ale masz źle, że skończy za piątym (i tyle).
Jednak rozwiązanie powinno dotyczyć sytuacji gdy :
(M przeprowadzi piąte i skończy) lub (przeprowadzi piąte i skończy za szóstym) lub (przeprowadzi piąte i skończy za siódmym) lub ...
Ty przyjąłeś, ale masz źle, że skończy za piątym (i tyle).
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Czyli na początku że mu się nie uda prawdopodobieństwo za drugim razem będzie takie same, bo ja pomyślałem sobie że wypadnie mu jakieś zdarzenie i później nie będzie brał tego pod uwagę.
A jeśli udało by mu się za piątym razem trzeba pomonożyć na końcu przez 0.3 ?
A jeśli udało by mu się za piątym razem trzeba pomonożyć na końcu przez 0.3 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Tak - bo robiłeś, że po wykonaniu piątego kończy, czyli pierwsza wersja rozumienia zadania.
Raczej chodziło o tę drugą - z mojego poprzedniego posta.
Raczej chodziło o tę drugą - z mojego poprzedniego posta.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Zadanie jest sformułowane poprawnie i precyzyjnie. Konieczność przeprowadzenia piątej próby wystąpi tylko wtedy, gdy pierwsze cztery zakończą się niepowodzeniem.
To w której próbie pojawi się zdarzenie w nie ma najmniejszego znaczenia.
To w której próbie pojawi się zdarzenie w nie ma najmniejszego znaczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Tak przekombinowałem, chociaż ostatecznie na jedno wyjdzie - nie zwróciłem na to uwagi.
Przekombinowanie :
\(\displaystyle{ P(A) = (0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,3)+(0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,3)\cdot 0,7+}\)
\(\displaystyle{ +(0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,3)\cdot 0,7^2 + ... = 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7}\)
Przekombinowanie :
\(\displaystyle{ P(A) = (0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,3)+(0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,3)\cdot 0,7+}\)
\(\displaystyle{ +(0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,3)\cdot 0,7^2 + ... = 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7\cdot 0,7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 13 sie 2018, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 390 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Czyli takie prawodopodobieństwo całkowite z prawdopodobieństwa całkowitego ?