Cześć!
Jakiego użyć tu sposobu obliczania? Kompletnie nie wiem, bo już miałem Possion Propability i Normal. A inne chyba nie pasują. Ma ktoś jakiś pomysł?
Tu jest treść zadania, ale chodzi mi o końcówkę (czyli: Oszacuj prawdopodobieństwo, że siła zrywająca następnego włókna będzie większa niż 7,2 Kp.).
Przeanalizuj następujące dane (wytrzymałość na zerwanie (w Kp) włókien nylonowych): Oblicz średnią, wariancję, ul. odchylenie, mediana, 25% i 75% kwantylu. Następnie narysuj histogram i przedyskutuj kształt rozkładu.
7.2240, 7.1030, 7.0750, 7.2400, 7.2320, 7.1720, 7.1070, 7. 0910, 7.0790, 7.2520,
7.0710, 7.2320, 7.1190, 7.2520, 7.1560, 7.0230, 7.5370, 7.1030, 7.0030, 7.1190.
Oszacuj prawdopodobieństwo, że siła zrywająca następnego włókna będzie większa niż 7,2 Kp.
Jakiego użyć tu sposobu obliczania?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Jakiego użyć tu sposobu obliczania?
Uszereguj dane z próby według kolejności rosnącej.
Narysuj histogram słupkowy.
Połącz środki słupków histogramu krzywą.
Z kształtu krzywej oceń typ rozkładu.
Na podstawie danych z próby oblicz: średnią, wariancję, odchylenie standardowe oraz kwantyle \(\displaystyle{ Q_{1}, Q_{2}, Q_{3}.}\)
Oblicz prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ Pr( \{X > 7,2 Kp\}) = 1 - Pr( \{X\leq 7,2 Kp\}) = 1 - F(7,2).}\)
Zinterpretuj obliczone miary statystyczne.
Narysuj histogram słupkowy.
Połącz środki słupków histogramu krzywą.
Z kształtu krzywej oceń typ rozkładu.
Na podstawie danych z próby oblicz: średnią, wariancję, odchylenie standardowe oraz kwantyle \(\displaystyle{ Q_{1}, Q_{2}, Q_{3}.}\)
Oblicz prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ Pr( \{X > 7,2 Kp\}) = 1 - Pr( \{X\leq 7,2 Kp\}) = 1 - F(7,2).}\)
Zinterpretuj obliczone miary statystyczne.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2018, o 18:26 przez janusz47, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 29 cze 2018, o 10:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Jakiego użyć tu sposobu obliczania?
Znaczy, histogram odchelania i te inne rzeczy zrobione. Chodzi mi o to ostatnie. Czyli obliczenie prawdopodobieństwa, że siła zrywająca następnego włókna będzie większa niż 7,2 Kp.