Proszę Was o pomoc z zadaniem:
Rzucamy dwukrotnie kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
a) liczba oczek otrzymana w drugim rzucie jest większa od liczby oczek otrzymanej w pierwszym rzucie,
b) liczby oczek otrzymane w obu rzutach różnią się co najwyżej 1?
Z góry dziękuje za wskazówki dotyczące rozwiązania.
rzucamy dwukrotnie kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 17:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
- Podziękował: 1 raz
rzucamy dwukrotnie kostką
Ok, już zrobiłam podpunkt a (gorzej by było gdyby np chodziło o wielokrotny rzut kostką bo dużo by było rozpisywania), ale dalej co do b) nie wiem co i jak. Tutaj też 36 jest omegą?
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
rzucamy dwukrotnie kostką
jeśli chodzi o podpunkt b). to także najłatwiej jest skorzystać z drzewka.
Musisz zauważyć, że np. jeśli w pierwszym rzucie wyrzucimy 5, to w następnym liczba oczek różni się co najwyżej o 1, czyli możemy wyrzucić 4,5 lub 6. Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{16}{36}=\frac{4}{9}}\)
Jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz w tym zadaniu pytaj
Musisz zauważyć, że np. jeśli w pierwszym rzucie wyrzucimy 5, to w następnym liczba oczek różni się co najwyżej o 1, czyli możemy wyrzucić 4,5 lub 6. Mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{16}{36}=\frac{4}{9}}\)
Jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz w tym zadaniu pytaj