Jeden z boków prostokąta ma rozkład \(\displaystyle{ U (0,3)}\). Jaki powinien mieć rozkład drugi
z boków, jeżeli wiadomo, że zmiana długości boków tego prostokąta nie powoduje
zmiany jego pola, które jest równe \(\displaystyle{ 1}\). Podać funkcję gęstości rozkładu prawdopodobieństwa drugiego boku.
Na razie mam tak:
\(\displaystyle{ Y \cdot X=1, Y = \frac{1}{X}}\)
Dla \(\displaystyle{ t \le0, F _{Y}(t)=P(Y \le t)=0}\)
Dla \(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ F _{Y}(t)=P(Y < t)= P\left(\frac{1}{X}< t\right)=P\left(X> \frac{1}{t}\right) =1-P\left( X< \frac{1}{t}\right)=1-F _{X}\left( \frac{1}{t}\right), F _{X}\left( \frac{1}{t}\right) = \frac{1}{3t} , 0< \frac{1}{t} <3 \Rightarrow t> \frac{1}{3}}\)
Rozkład jednostajny
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 22 mar 2018, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 36 razy
Rozkład jednostajny
Ostatnio zmieniony 12 cze 2018, o 22:36 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytuł tematu rozpoczynaj od wielkiej litery. Używaj odstępów tam gdzie trzeba. Używaj nawiasów wbudowanych w LaTeX i skaluj je w miarę potrzeby. Komponuj swoje posty. Nie gub nawiasów. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Tytuł tematu rozpoczynaj od wielkiej litery. Używaj odstępów tam gdzie trzeba. Używaj nawiasów wbudowanych w LaTeX i skaluj je w miarę potrzeby. Komponuj swoje posty. Nie gub nawiasów. Symbol mnożenia to \cdot.