Zysk w pewnej populacji gospodarstw ma rozkład określony funkcją gęstości
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} \frac{1}{18}x &\mbox{dla } 0 \le x \le 6 \\ 0 &\mbox{dla pozostałych }x\end{cases}}\)
Jakie jest prawdopodobieństwo natrafienia na takie trzy gospodarstwa, z których każde będzie miało zysk większy od \(\displaystyle{ 3}\)?
Zrobiłem tak: \(\displaystyle{ P(X>3) = 1 - F(3) = 1 - \frac{1}{18} \cdot \frac{36}{2}=0}\) i nie wiem co teraz.
Rachunek prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 22 mar 2018, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 36 razy
Rachunek prawdopodobieństwa
Ostatnio zmieniony 10 cze 2018, o 18:39 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: obecnie Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 45 razy
Rachunek prawdopodobieństwa
Zamiast \(\displaystyle{ x=3}\) podstawiłeś \(\displaystyle{ x=6}\).
Na marginesie moim zdaniem zadanie jest niepoprawnie sformułowane, bo co my robimy? Bierzemy \(\displaystyle{ 3}\) losowe gospodarstwa?
Na marginesie moim zdaniem zadanie jest niepoprawnie sformułowane, bo co my robimy? Bierzemy \(\displaystyle{ 3}\) losowe gospodarstwa?
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 22 mar 2018, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 36 razy
Rachunek prawdopodobieństwa
Dziękuję za znalezienie błędu, a z tymi trzema gospodarstwami właśnie nie wiem, ale zadanie naprawdę tak brzmi.