Znalazłem takie zadanko [zbiór zadań z końca lat '80] i nie jestem pewien jak je ugryźć:
Jest huczny bal. Na bal przybyło N par [właściwie pary możemy traktować jako spójne całości]. Cały bal trwał T, a podczas balu pary dyskutowały ze sobą (w danej chwili jedna para może dyskutować tylko z 1 inną parą, dwie dane pary mogą w ciągu całego balu dyskutować kilkukrotnie). Dyskusja mogła trwać średnio R, ale - ze względu na hałas - mogła nie dojść do skutku (wtedy nie trwa nic) . Jeśli wiemy, że podczas balu P [%] rozmów doszło do skutku, ile dyskusji (D) maksymalnie można było prowadzić?
W skrócie:
N - ilość par
T - czas balu
R - czas dyskusji
P - procent nawiązanych dyskusji
D - szukana ilość dyskusji
Mój pomysł na rozwiązanie początkowo kierował się w stronę Bernoulliego (z czasu i ilości dyskusji wyliczyć szansę, że dana para w danej chwili rozmawia, policzyć ile jest takich par [symbol Newtona]; otrzymam prawdopodobieństwo Px tego, że w danej chwili rozmawia Dx par, a potem zsumować prawdopodobieństwa od 0 do szukanego D, aż sumaryczne prawdopodobieństwo nie przekroczy P).
Niby pomysł dobry ale nie uwzględnia kilku rzeczy:
- przy nieparzystej ilości par x prawdopodobieństwo Px jest niezerowe (a przecież para może rozmawiać tylko z dokładnie jedną inną parą)
- jeśli jako ilość prób przyjmę ilość par i będę liczył szansę, że tyle w danej chwili rozmawia, otrzymam, że dla ilości prób równej N/2 szanse prowadzenia dyskusji są niezerowe (a rozmawia więcej par niż można w ogóle utworzyć)
- plan nie uwzględnia, że rozmowa A z B jest czasem R zarówno dla A, jak i B, tak samo niewykonanie rozmowy ze względu na szum.
Szukam więc alternatywnych pomysłów.
[zad] Prawdopodobieństwo ilości powitań
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
[zad] Prawdopodobieństwo ilości powitań
Ja bym próbował rozwiązać [zad] od tej strony :
Cały czas T możemy podzielić na odcinki o długości R - mamy ich \(\displaystyle{ \lfloor{\frac{T}{R}}\rfloor}\) przy zaokrągalniu w dół (najlepiej by było bez zaokrąglania, no ale cóż - może trzeba w górę, bo szukamy maksymalnej liczby rozmow).
W jednym odcinku rozmawia nam P% par (niech p oznacza odsetek, czyli p=P%:100%), zatem rozmawia \(\displaystyle{ {N\choose2}\cdot p}\).
Zatem ogółem dyskusji mogło byc prowadzonych:
\(\displaystyle{ \lfloor{\frac{T}{R}}\rfloor {N\choose2}\cdot p}\)
Pytanie o maksymalna liczbę może sugerować rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \lfloor\frac{TN(N-1)P}{200R}\rfloor}\)
Cały czas T możemy podzielić na odcinki o długości R - mamy ich \(\displaystyle{ \lfloor{\frac{T}{R}}\rfloor}\) przy zaokrągalniu w dół (najlepiej by było bez zaokrąglania, no ale cóż - może trzeba w górę, bo szukamy maksymalnej liczby rozmow).
W jednym odcinku rozmawia nam P% par (niech p oznacza odsetek, czyli p=P%:100%), zatem rozmawia \(\displaystyle{ {N\choose2}\cdot p}\).
Zatem ogółem dyskusji mogło byc prowadzonych:
\(\displaystyle{ \lfloor{\frac{T}{R}}\rfloor {N\choose2}\cdot p}\)
Pytanie o maksymalna liczbę może sugerować rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \lfloor\frac{TN(N-1)P}{200R}\rfloor}\)